İki yüzlü Avrupa ülkeleri: Yunanistan ve Rum Kesimi

Bir süredir Avrupa ülkelerinin ikiyüzlü tavırları ve güvenilmez politikaları üzerine bir dizi yazı kaleme alıyorum. İkiyüzlü batı uygarlığının sorgulanmasının, gerçek aydınların temel sorumluluklarından birisi olduğunun altını çizmiştim. Bugün, ikiyüzlü Avrupa’nın son örneği olarak Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni yazacağım.

Yunanistan, kurulmasından başlayarak tarihinin her döneminde İngiltere başta olmak üzere diğer emperyalist ülkelerin oyuncağı olmuştur. Kurtuluş Savaşı’nda İngiliz oyunlarının parçası niteliğinde piyon olarak Anadolu topraklarına sürülen Yunan ordusunun savaşı kaybettiği halde daha sonraları nasıl topraklarını büyütmeye devam ettiğinin ardında yatan neden de Yunan ulusu ve dünyanın değişik bölgelerindeki Rumların emperyalist maşası olmaya devam etmesiyle yakından ilişkisi vardır.

Türkiye’yi AB bütünleşme sürecine bir türlü dâhil etmeyen emperyalist güçlerin Yunanistan’ı ve son olarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimini AB üyesi yapmaları, batı’nın ikiyüzlülüğünü gösteren önemli örneklerdir.

Avrupa modernleşme (!) projesine dahil olduğu halde Türk ve diğer azınlıklara çağdışı bir kuşatma halinde yaşama olanağı sunan Yunanistan, iş diğer ülkelerdeki Rum azınlıklara gelince aslan kesilmektedir. Yunanistan’daki Türk azınlığa uygulanan insanlık dışı baskılar, halen bugün de ağırlığını çok büyük ölçüde sürdürmektedir.

Yunanistan ve Kıbrıs Rumları, tarihinin her döneminde her konuda iç içe olmuşlardır. Bugün AB üyesi bir bağımsız devlet kimliğinde görülmesine karşın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde Yunan bayrağının asılı olmadığı bir GKRY bayrağı bulma olanağı olmadığı gibi, GKRY milli marşı da halen Yunan milli marşıdır. Bu iç içelik, dış ve iç politikalarda da kendini bütün ağırlığıyla hissettirmektedir.

Bütün dış politikasını Türk düşmanlığı ve Kıbrıs’ın Helenleştirilmesi üzerine kuran Rum-Yunan ikilisi, çağdaş ve modern bir devlet olma noktasına asla gelememiştir. Yunan ve Rum tarih kitaplarında Türk düşmanlığının vardığı boyut tüyler ürperticidir.

Bağımsız bir devleti emperyalist güçlerin maşası olarak işgal etmeye kalkan Yunanistan, bugün tarihiyle yüzleşmiş midir ki, Türkiye’ye tarihle yüzleşme çağrıları yapabilmektedir. Türk azınlığı asimile etmek için her yolu kullandığı halde, Türkiye’deki Rum azınlığın hakları peşine düşebilmektedir.

Bugün Avrupa uluslarının çoğu, Türkiye’den ve Türklerden tarihi rövanşlarını almak uğruna Türk karşıtı bütün politikaları ve bu arada Yunan-Rum çıkarlarını tavizsiz desteklemektedirler. Batılı ülkeler ve özellikle Rum-Yunan ikilisi, her konuda ayrı düştükleri Ruslar ile Türk düşmanlığı konusunda aynı kulvarda mücadele yapmaktan da geri durmamaktadırlar.

Bu seri yazılarımız sonunda ulaştığımız nokta şudur ki, ikiyüzlü Avrupa ulusları, AB projesini çağdaş ve modern bir bütünleşme projesi niteliğine asla dönüştüremezler. Yaşanan pratikler de bunun somut göstergesidir. Bu yazım ile ikiyüzlü Avrupa ülkeleri serimizi tamamlamış oluyoruz. Bu sıcak yaz aylarında sağlık ve iyilikler dileğimle …

______________________
* Doç. Dr.

670530cookie-checkİki yüzlü Avrupa ülkeleri: Yunanistan ve Rum Kesimi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.