KIBRIS’TAN… BATTAM

BATTAM’ın açılımı, “Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Merkezi”.
Başkanı Dr. Özkan Hüseyin. Batı Trakyalı.
Yıllardır Almanya’da yaşıyor ve tam bir örgütçü. Kalbi Batı Trakya ve Türkiye dışında yaşayan Türkler için atıyor.
Maddi sıkıntıları olsa da, konferanslar düzenliyor, kitaplar yazıyor, kitaplar basıyor, Bilim Kurulları kuruyor ve araştırmalar yapıyor, yaptırıyor.
BEBTTAB, Bavyera Eyaleti Batı Trakya Türkleri Aile Birliği, BATTAM’a her türlü desteği veriyor.
BEBTTAB’ın yayınladığı 14 tane kitap var. Bir tanesi Yunanistan Anayasası olmak üzere geri kalanları tümü Batı Trakya ile ilgili. Basın tarihi, Fetih tarihi, Menevi Tarihi, Batı Trakya Kültür Araştırmaları, Azerbaycan-Batı Trakya ilişkileri ve diğerleri. 


Yanında da sıkı bir ekip var. İzmir’den Feyyaz Sağlam hoca da elden gelen desteği veriyor ve Araştırmalar Merkezi’nin eş Başkanı. Azerbaycan’dan Prof. Dr. Elçin İskendezade’de Azerbaycan desteğini sağlıyor.


Tabii çekemeyenler de var.
Her tür zorluğu çıkarıp, bu başarının hızını kesmek isteyen kişiler de eksik değil.


Münih’te 30 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında III.cü Uluslar arası Batı Trakya Türkleri Araştırmaları Kongresi yapılıyor.


II.cisi 27-29 Ocak 2007 tarihleri arasında Münih’te yapılmış.
I.cisi de Ocak 2005 tarihinde gene Münih’te yapılmış.


I.ci ve II.ci Kongrelere toplam olarak 250 bildiri başvurusu yapılmış ve bunlardan sadece 40 tanesi kabul edilerek yayınlanmış. Sadece 2.ci Kongrenin Bildiri Kitabı 568 sayfa.


I.ci ve II.ci Kongrelerin ses getirmesi ve Batı Trakya’da yaşayan Türklere uygulanan mezalimin bilimsel olarak açığa çıkması nedeni ile bu sefer, III.cü BATTAM Kongresinin yapılamaması için Yunanistan kolları sıvamış. Hem Yunan Hükümeti, hem Yunanlı Politikacılar, hem de Kilise işe el atmış.


Yunanlı Politikacılar, Parlamentoda Yunan Hükümetine sorular yöneltmeye başlamışlar. Batı Trakya’da neler oluyor diye.
Yunan hükümeti Azerbaycan’dan başlamış işe. Elçin Hoca’nın III.cü BATTAM Kongresine katılamaması için Azerbaycan Hükümetine resmen başvurmuş. Arkasından da Alman hükümetine vize vermemesi talebinde bulunmuş. Elçin Hoca binbir güçlükle sağlanan adına da “Diplomatik Vize” denilen, yani her tür görev, can, sağlık ve dönüş garantisi verilerek yapılan resmi vize başvurusundan sonra alınabilen teminat karşılığı vize ile girebilmiş Almanya’ya.
Yunan Hükümeti ve Politikacılar uğraşır da Kilise uğraşmaz mı?
Kiliseye ait ve tirajı yüksek Kronos gazetesinde III.cü BATTAM Kongresi aleyhine bir dizi yazı yayınlatır Kilise. Neredeyse lanetler bu Kongreyi.


III.cü BATTAM Kongresine gönderilen 70 bildiri arasından Almanya, Türkiye, Hollanda, KKTC, Azerbaycan, Irak, Bosna Hersek, Kazakistan, Kırım, Yunanistan ve İsviçre’den gönderilen 20 bildiri kabul edilir. Kongre’de 11 ülkeden gelen 20 bilim adamının bildirileri sunulacak ve Kültür etkinlikleri yapılacak.
İlk günkü Kongre faaliyetleri içinde Açılış Konuşmaları, Türk Ulusları arası Şiir Şöleni ve Şairlerin tanıtımı ve Batı Trakya Türk Müziği Konseri yer alacak.
İkinci günkü ise dört oturum içinde yirmi bildirinin sunumu, Kongre değerlendirmesi ve Sonuç Bildirgesinin ilanı yer alacak.


BATTAM bu Kongreden sonra genişleme süreci içine girecek ve Yönetim Kurulunun aldığı karara göre, öncelikle KKTC’de ve Azerbaycan’da birer temsilcilik açılacak.
Faaliyetlerin daha geniş boyutlarda ve daha geniş bir coğrafya içinde sürdürülebilmesi için gerekli her tür çalışma başlatılacak.       


__________________


* Prof. Dr. Ata ATUN
http://www.ataatun.com
   


 

657380cookie-checkKIBRIS’TAN… BATTAM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.