KIBRIS’TAN… Secimler ve getirecekleri

Ufuktaki seçimler beklenen siyasi krizi tetikleyebilir…
 
Rum tarafında gelecek yıl Mayıs ayının 29’unda Milletvekilliği seçimleri var. Siyasi kazan gittikçe ısınacak ve günler yaklaştıkça iyice kaynayacak. Kimileri vatan haini olacak, kimileri de Türk dostu olarak suçlanacak. 


Son kriz kıvılcımının sorumlusu Hristofyas. CB Mehmet Ali Talat ile  Papadopulos’a bir yemek daveti yaptı, yer yerinden oynadı.


DİKO kabak gibi ikiye ayrıldı.


AKEL Genel Sekreteri  ve Rum Meclisi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın kendi evinde vermek istediği bu yemek ve bu vesile ile yapılacak iki lider arasındaki sosyal görüşme fikri aslında ABD Dışişleri Bakanı Müsteşar Yardımcısı Bayan Laura Kennedy’nin düşüncesi ve tavsiyesiydi.


AKEL’in bu konudaki aracılığına karşılık Papadopulos’un ASTRA isimli Rum radyosuna telefonla bağlanıp, çok yakın geçmişte “kahve politikası” için söylediklerini bir çırpıda silip,  Hristofyas’ın bu girişimin benimsediğini söylemesi,  Papadopulos’un Başkanı olduğu DİKO içinde yangın çıkardı. 


Papadopulos’un Meclisteki desteği koalisyona dayalı ve birazda kritik sayıda. İktidar :  AKEL (20)  +  DIKO (9)  +  KISOS (4) = 33/56
Muhalefet : DISY (19),  NEO (1) ,  EDI (1), ADIK (1) , KOP (1) = 23/56
Azınlıklar : Maronit (1),  Latin (1), Ermeni (1) = 3/3
Salt çoğunluk sayısı 30.


Papadopulos, daha düne kadar böylesi bir görüşmeye HAYIR derken,  bu sefer, AKEL Genel Sekreteri barışçıl düşüncelerini sempatik buldu ve en büyük destekçisine EVET dedi.


En büyük siyasi destekçisine kulak verirken bu defa da Başkanı olduğu siyasi parti içinde, parti içi çatışmalara neden oldu.


Yılların kumbarosu, Papadopulos’un ülküdaşı ve dava arkadaşı ve aynı zamanda da DİKO’un Asbaşkanı olan DİKO Larnaka Milletvekili Nikos Kleanthous, bu görüşmeye karşı ve sert bir biçimde Papadopulos’u eleştiriyor. Papadopulos ile CB Mehmet Ali Talat arasında yapılacak “sosyal içerikli bir görüşmenin” sadece Talat’a yarayacağı düşüncesinde ve iddiasında. Serde EOKA’cı olmak var, ne yapsın.


Aynı şekilde ağır toplardan, DİKO Lefkoşa Milletvekili Andreas Angelides, Cumhurbaşkanı Talat’a siyasi yükselme talebinde bulunma fırsatı tanıyacağı için böyle bir görüşmenin hata olacağı görüşünde. Buna karşın DİKO Baf Milletvekili ve Mecliste DİKO Sözcü yardımcısı olan Nikos Pittokopidis Papadopulos’un yanında.


Bence Pittokopidis, 1991 yılından beri aralıksız devam ettirdiği Milletvekilliğini tekrar kazanmayı daha şimdiden garantiledi.   
Rum Ulusal Konseyi’nde alınan kararların hiç birinde buna benzer bir strateji ve ileriye dönük adım yok. Belli ki, AKEL politbürosu geçmiş yılların barışçıl demeçleri ve CTP ile yapılan görüşmelerden sonra böylesi bir karar aldı. 


AKEL bu inisiyatifi ile hem taraftarlarına Kıbrıs konusunda çözümü üstlendiği mesajını vermek istiyor hem de gelecek Mayıs ayındaki milletvekilliği seçimlerine dönük şimdiden yatırım yapıyor.


İktidarın küçük ortağı ama Papadopulos’un da Başkanı olduğu DİKO içinde büyük ortak AKEL’de referandum döneminde açılan yaraların sarılması ve AB parlamentosu seçimlerindeki gibi bir durumun da tekrar yaşanmaması için, AKEL ile dirsek temasının kesilmemesi ve AKEL’i daha fazla gücendirmeyelim görüşü hâkim.


Zaten öyle olmak da zorunda. Aksi takdirde, 29 Mayıs’tan sonra Rum siyasi sahnesinin üstü şişhane altı meyhane olacak.


________________


* Prof. Dr.

652620cookie-checkKIBRIS’TAN… Secimler ve getirecekleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.