Kiralık afişler artarken…

Şehir merkezinde bu kadar kiralık yerin olması, şehrin varoşlarına doğru gittikçe daha çok kiralık yerin olduğunu söylemek abartı olmasa gerek. Merkezde genelde oturmuş firmaların büroları olur ve o bürolar uzun süreli boşaltmazlar. Fakat merkezde kiracı arayan büroların çokluğu o ülkede krizden bahsetmek için yeterlidir diye düşünürüm. Ekonomist olmadan yaptığım bu doğal gözlemim ne kadar doğrudur onu yaşayarak öğreneceğiz, çünkü ekonomistler bir global tusunaminin gelmekte olduğunu belirten açıklamalarını zaman zaman okumaktayım. Bizim deprem bilimciler gibi bol keseden atmazlar, onlar en azından daha bilimsel veriler ile konuşurlar.
 
İstanbul'da bundan yaklaşık altı ay önce kiralık daire aramıştık bir arkadaş için, kiralık olmaz ise satılık daire olur dedik girdiğimiz emlakçılara. Onlarda maalesef diyerek sadece telefon numaramızı almakla yetinmişlerdi. Bugün sokakları geziyorum, nemim bastırdığı İstanbul'da. Her sokakta bırakın, her apartmanda bir kiralık ya da satılık daire ile karşılaşırken, bir çok işyerinin olması gereken yerde boş dükkanların tozlu camekanları. Devren kiralık ya da satılık işyerleri. Sokaklarda bu nemli ortamda sanki daha çok insan var gibi. Sokaklardaki asfalt, sıcağın altında erirken, gelmekte olan ya da yaşadığımız bir krizinde habercisi oluyor.
 
İstanbul Türkiye'nin kalbidir, resmi olmayan başkenti. Ekonomi burada belirleniyor, politik olarak yolu Ankara'da çiziliyor. Aslında Ankara olması gerekeni onaylıyor, çünkü ekonominin rotası uzaklarda belirleniyor. Adı saklı olmayan yerden iki de bir müfettişler gelir ve ekonomimizi kontrol ederler, gerekli gördükleri kararları aldırır giderler.  Eğer uygun görürlerse bir koloni valisi gibi bir yetkili atayabilirler. Geçmiş dönemde yaşadık bu durumu. 


Beklentim olan İran savaşı henüz başlamış değildir, İran'ı beklerken hemen başka komşumuzda bir parçalanma durumu yaşadık. Rusya müdahalesi ile bir ülkenin toprak bütünlüğünün ortadan kalktığına şahit olduk. Yugoslavya'nın parçalanmasına alkış tutanların bu zaman diliminde neler düşündüğünü bilemiyorum, çünkü Avrupa'yı parçalanmışlıktan kurtarmak için birlik kuranlar Avrupa'nın orta yerinde duran ülkeyi parçalamışlardır. Dünya yeni bir düzene doğru gidiyor, henüz beklenen büyük tusunami gerçekleşmemiştir, fakat bölgesel olarak devam eden hortumlar (savaşlar) gerilerinde yıkıntılar bırakırken, yeni sınırları da belirlemeye başladı. İran konusunda zamanlama konusunda yanıldım, Ağustos ayı ortasında bir saldırı ile karşı karşıya kalacağını yazmıştım, fakat Gürcistan müdahalesini tahmin edemediğimden bu saldırının ertelenmiş olduğunu düşünmekteyim. Hala İran'a karşı bir saldırının olma olasılığının ortadan kalkmadığını düşünüyorum. Bu saldırının çevre ülkelerde gerçek anlamda tusunami etkisi yaratacağını düşünmekteyim.
 
Taksim meydanında eğer kiralık yerler artmaya devam ediyorsa ve kiralık yazan afişler camlarda asılı kalmaya devam ederse, bu ülkede gizlenen bir ekonomik krizin varlığından bahsetmek abartı olmasa gerek. Ekonomik kriz siyasi krize davet çıkarır.


http://www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.blogcu.com

709860cookie-checkKiralık afişler artarken…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.