KKTC Turizm Bakanı Londra’da keyiflendi

KKTC Ekonomi ve Turizm Bakanı Derviş Kemal Deniz, İngiliz Yüksek Mahkemesi’nin, Londra Belediyesi’nce Kuzey Kıbrıs reklamlarına getirilen yasağını  haksız bulan ve kaldıran kararını, dünyayla bütünleşme; işbirliğine girme yönündeki engellerin yıkılması konusunda önemli bir adım olarak değerlendirdi.


Bunun ilk adım olduğuna işaret eden Deniz, bundan sonrası için önemli olanın, bu kararla yasal zemine oturan bu argümanın ileride yapılacak  faaliyetlere temel teşkil edip reklam kampanyaları ve tanıtıma aynı hızla  devam edilmesi olduğunu vurguladı.


Ekonomi ve Turizm Bakanı Derviş Kemal Deniz haftasonu Lefkoşa’da düzenlediği basın toplantısında Londra’daki reklam konusuna açıklık getirdi.



Bakan Deniz, Londra Ulaştırma İdaresi’ne karşı kazanılan ve Kıbrıs Türkü’nün dünyayla bütünleşmesi yönünde önemli bir ilk adım olarak değerlendirdiği İngiliz Yüksek Mahkemesi’ndeki davanın öncesinde yaşananlarla ilgili bilgi verirken, Londra Ulaştırma İdaresi’yle geçen yılın kasım ayında yaptıkları ve bir ay uygulanan KKTC turizmine yönelik reklam anlaşmasının, Londa Belediyesi’nden bir müdürün, kampanyadan rahatsız olan bazı kesimlerin etkisiyle kendilerine yazdığı  yazıyla sona erdiğini anlattı.


Deniz, “üzücü” olarak değerlendirdiği bu olay karşısında giriştikleri hukuk mücadelesinde, reklam panolarında kullanılan materyalin “bazı kesimlere  itici ve ters geldiği” şeklindeki iddiaların, insan hakları ve demokrasiye aykırı olduğu üzerinde durduklarını ve konuyu ele alan İngiltere Yüksek Mahkemesi’nin de görüntü ve ifadelerin itici veya ters olmadİğİna karar verdiğini kaydetti. Reklam kampanyasİna yönelik bir diğer itirazİn ise İngiltere hükümetinin KKTC’yi tanımadığı  noktasında olduğunu ifade eden  Deniz, mahkemenin,  Belediye’nin “resmen tanınmayan KKTC’nin reklamlarının otobüs, tren ve metro istasyonları gibi yerlerde gösterilmesinin yanlış olacağı” yolundaki kararını da  haksız bulduğuna dikkat çekti.


“Her ne kadar hükümetler düzeyinde KKTC tanınmamış olsa da, İngiliz Hükümetince KKTC’deki herhangi bir kuruluşla iş yapılmamasıyla ilgili aksi bir karar yoktur”diyen Bakan Deniz, dolayısıyla belediyenin bu argümanının da ortadan kalktığını söyledi.


Referandum sonrasında Kıbrıs Türkü’ne karşı dünyada oluşan olumlu havaya rağmen İngiliz Belediyesi ve ilgili idarenin bu yasaklama kararının, Kıbrıs Türkü’ne uzatılan elin geri çekilmesi anlamını taşıdığını belirten Deniz, dolayısıyla bu mahkeme kararıyla ilk aşamada dünyaya karşı, Kıbrıs Türk halkının dünyayla birleşme, bütünleşme ve gerekli tüm girişimleri yaparak dünyayla işbirliğine girmek için önündeki engelleri yıkma konusunda önemli bir adİm atmİş olduklarİnİ vurguladİ.


Bakan Deniz şunları kaydetti:


“Bu mahkeme kararıyla atılan adım birinci ve önemli bir aşamadır. En azından İngiltere kamuoyu ve tüm dünya nezdinde, bizim yaptığımız hareketlerin yasaklanamayacağı konusu yasal zemine oturmuştur. Önemli olan bundan sonra, yasal zemine oturan bu argümanın, bundan sonra  yapacağımız faaliyetlere temel teşkil edip bizim reklam kampanyaları ve tanıtım yolumuza aynı süratle devam etmemizdir.”


Bakanlığının geçen yıl başlatmış olduğu yoğun reklam ve tanıtım harekatının Avrupa içerisinde büyük ilgi gördüğünü ve bunun daha da profesyonel ve bilinçli şekilde, artırılarak devamını sağlama yönünde kararlı olduklarını ifade eden Deniz, bu konuda gelecek hafta Londa ofisiyle konuyu değerlendirerek geleceğe yönelik kararlar alacaklarını kaydetti.  (Toplum Postası)

782840cookie-checkKKTC Turizm Bakanı Londra’da keyiflendi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.