KKTC’den yurtdışındakilere ‘askerlik’ jesti

TAK’ın aktardığına göre;  Soyer, söz konusu yasa tasarısında yer alan haklardan yararlanmak isteyenlerin, Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın, yasalaşması tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde müracaat etmesi gerektiğini söyledi.


Başbakan Ferdi Sabit Soyer, dün akşam BRT televizyonunda yayınlanan bir programa katılarak, Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı, detaylı şekilde kamuoyunun bilgisine getirdi.


Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre Başbakan Soyer, Kıbrıs sorununa karşılıklı kabul edilebilir biz çözüm bulunana kadar, Kıbrıs Türk halkının güvenliğini yakından ilgilendiren Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın görev yapmasının kaçınılmaz bir gerçek olduğunu vurguladı.


Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın, askerliğin bir yurt ödevi olduğu gerçeğine bağlı olarak bir takım düzenlemeler yaptığını anlatan Soyer, Güney Kıbrıs’ta Rum Milli Muhafız Ordusu’nun, kendi yurttaşlarına dönük olarak askerlik süresini hiç ellememesi ve bunu 24 ay ile düzenlemesi sebebiyle, askerlik ve askerliğin süresi konularında bir takım sıkışıklıkların yaşandığını dile getirdi.


RUM TARAFININ SİLAHLANMASI


Güney Kıbrıs’ta insanlara evlerinde silah bulundurması için müsamaha gösterildiğini ve Güney Kıbrıs ile Yunanistan’ın yaptığı anlaşma çerçevesinde, Yunanistan’dan getirilen er, erbaş, astsubay ve subayların, Rum Milli Muhafız Ordusu’nda görev yaptığını anlatan Soyer, Güney Kıbrıs’ta askerlikle ilgili herhangi bir gelişme olmadığını; Rum tarafının silah ve askeri kuvvetlerini geliştirdiği sürece ve Kıbrıs sorunu çözümlenene kadar, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın güçlü bir şekilde idame ettirileceğini söyledi.
 Askerlikle ilgili düzenlemelerin çok büyük önem taşıdığını anlatan Başbakan Soyer, askerlikte yedek subaylığın 1 yıla düşürüldüğünü anımsattı.


Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Hükümet ile Cumhurbaşkanı’nın, Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı hakkındaki görüşlerini, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na ilettiklerini ve Güvenlik Kuvvetleri’nin yaptığı titiz bir çalışma ile bedelli askerlik hakkını kaybedenler konusunda iyileştirici tedbirler alındığını kaydetti.


Süreç içerisinde çeşitli nedenlerle yoklama ve bedelli askerlik yapma hakkını kaybedenlerin Kuzey Kıbrıs’a gelmemeye başladığını ve bunun bir sorun olduğunu anlatan Soyer, bunun Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile paylaşıldığını ve yapılan çalışmalar sonucunda Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın şekillendiğini anlattı.


GKK VE KTBK İLE PARALEL ÇALIŞMA


Soyer, “Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bu tasarıyı hazırlarken, aynı zamanda Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ile de paralel bir şekilde çalışma yapıldı. Kıbrıs sorunu çözümlenene kadar, eğer insan kaynaklarımızda bir sıkıntı içerisine girersek, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ile ihtiyaçlarımızı görüşeceğimiz bir zemine sahip olmalıyız. Bu nedenle de Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ile de bir çalışma yapıldı” dedi.


Bakanlar Kurulu’nun, Askerlik Değişiklik Yasa Tasarısı’nı ivedilikle meclise sevk etme kararı aldığını belirten Soyer, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nde tasarının görüşülerek onaylanmasının ardından Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bilgisine ve onayına getirileceğini söyledi.


“TASARI 1 AY İÇİNDE YASALAŞACAK”


Milletvekillerinin tasarının bir an önce yasalaşması için gerekli katkıyı koyacağına inanç belirten Başbakan Soyer, Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın bir ay içerisinde yasalaşacağını söyledi.


1 YIL İÇİNDE BAŞVURU


Başbakan Ferdi Sabit Soyer, tasarıdaki haklardan faydalanmak isteyenlerin tasarının yasalaşması tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde ilgili yerlere başvurması gerektiğinin de altını çizdi.


“BAŞKA ÇALIŞMALAR DAHA YAPILIYOR”


Askerlik görevinin daha iyiye götürülmesi için başka çalışmaların da yapıldığını ifade eden Başbakan Soyer, bu çalışmaların da tamamlanması halinde Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kamuoyuna açıklanacağını söyledi.


Soyer, Kıbrıs sorununu çözümlenene kadar, yurt savunmasını aksatmadan, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın kabiliyetini eksiltmeden gençlere en iyi bir şekilde ortam yaratacak pozisyonları geliştirmek amacında olduklarını ifade etti.


49 YAŞINI TAMAMLAYANLAR… 3 BİN STERLİN ÖDEYEREK…”


Soyer, Askerlik (Değişiklik )Yasa Tasarısı hakkında detaylı bilgi de vererek, daha önceleri 49 yaşını tamamlayan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen yabancıların derhal askere alındığını, ancak söz konusu tasarıda bunlarla ilgili bir düzenleme yapıldığını ve bu kişilere 3 bin Sterlin ödeyerek belli bir kısım haklara sahip olunmasının sağlanacağını açıkladı.


Tasarıda, Kıbrıs Türk anne veya babadan yabancı ülkede doğanlara, askerlik ertelemelerini kesin dönüş yapacakları tarihe kadar erteleme hakkı verildiğini açıklayan Başbakan Soyer, bu kişilerin Askerlik (Değişiklik)Yasa Tasarısı’ndan faydalanılabilmesi için, tasarının yasalaşması tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde başvurulması gerektiğini söyledi.


GKK BROŞÜR HAZIRLAYACAK


Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın, Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili detaylı bilgilerin yer alacağı bir broşür hazırlayacağını ifade ederek, broşürlerle herkesin daha çok aydınlatılacağını belirtti.


Söz konusu tasarıda askerlikle ilgili bedelli hakkını kaybetmiş olanlara da belli ölçüde bir af  getirildiğini dile getiren Başbakan Soyer, “Bedelli askerlik yasası kapsamında olup, yurt dışında 7 yıl çalışma koşulunu yerine getirdikten sonra bazı gençlerimiz yoklama kaçağı durumuna düşmüştür. Bu gençler söz konusu yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde müracaat ederlerse Bedelli Askerlik Yasası’ndaki haktan yararlanabilecekler” dedi.


Yurt dışında yaşayan, ancak bazı nedenlerden dolayı bedelli askerlikleri reddedilenlere de af çıktığını ve af ile bedelli askerlik hakkından faydalanabileceğini ifade eden Soyer, askerlik görevini yurt dışında yerine getiren, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının, bu görevi yaptıklarını belgelemeleri halinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de tekrardan askerlik yapmayacağını  söyledi.


LİSANSÜSTÜ EĞİTİM SÜRESİNİN İKİ KATINDAN FAZLA ERTELEME YOK


Başbakan Soyer, “Söz konusu tasarı ile lisans eğitimini yapan ve 32 yaşını tamamlayanlar, lisansüstü eğitimini tamamlayabileceği en erken sürenin iki katından fazla bir erteleme yapamayacak. Yani bu süre dört yıl ise, iki katından fazla erteleme yapamayacak. Bu da, disiplin gelmesi için yapılmış bir başka düzenlemedir” dedi.


24 Nisan referandumlarında Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs’ın askersizleştirilmesine de “evet” dediğini, ancak Rumların “hayır” demesiyle bugünkü sonucun ortaya çıktığını söyleyen Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Kıbrıs’ta kabul edilebilir bir çözüme ulaşılana kadar askerlik görevinin çok önemli olduğunu vurguladı.


 

809370cookie-checkKKTC’den yurtdışındakilere ‘askerlik’ jesti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.