Köleyi 278 yıl sonra suçsuz buldular…

1734 yılında Montreal kentinin yarısının yanmasına neden olacak biçimde sahibinin evini ateşe veren Afrikalı köle Marie-Josephe Angélique, olaydan sonra yargılanıp ânında idam edilmişti. Ancak, şimdi, Kanada’nın Fransız kökenli Quebec Eyaleti, Montreal’in özgürlük kahramanı diye köle Angélique’yi af ederek saygınlığını geri veriyor. Quebec, uzun zamandan beri sosyalist ve hümanist eğilimli bir siyaset izliyor.

278 yıl evvel Kanada’nın Montreal Fransız bölgesinde efendisi François Poulin’in ağır hakaretlerine, tecavüzleri ve eziyetlerine dayanamayan Portekiz sömürgelerinden getirilmiş köle kadın Marie-Josephe Angélique, bir öfke krizine kapılıp sahiplerinin bulunduğu evi ateşe verdi.

Yangın kısa sürede Montreal’in birçok mahallesine rüzgâr yüzünden hızla yayılacak, yüzlerce ev yanıp kül olacaktı. Can kaybı olmamakla beraber canlı hayvan ve mal kaybı o zamanın parasıyla hesap dahi edilemedi. Olaydan hemen sonra tutuklanan Marie-Josephe Angélique, kısa süren bir yargı sonunda asılarak idama mahkûm edilmişti. Üzerinden geçen bunca zamandan sonra köleliğe karşı bir direniş vesilesi sayılan ev kundaklama girişimi, sonuçları ne olursa olsun, köle Marie-Josephe Angélique adına bir kahramanlık örneği sayılıp adının tarihe geçmesi kararı Kanada’da alınmış oldu. Marie-Josephe Angélique adı bugünlerde Montreal’deki birçok park, sokak, meydan gibi yerlere verilecek, ayrıca adına heykeller dikilip kent müzesinde özel bölüm açılacak.

1536090cookie-checkKöleyi 278 yıl sonra suçsuz buldular…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.