‘Kondom kullanın’ diyen papaz kovuldu

Vatikan’ın  dinsel öğreti dairesi eski adıyla Engizisyon biriminin yıllardır süren baskıları sonucu,  America adlı etkili cizvit Katolik derginin editörü de olan cizvit papaz  Thomas J. Reese  istifa etti.

Papaz Reese  AIDS’in önlenmesinde kondom kullanmanın önemini savunuyor ve bu konudaki düşüncelerini son beşyıldır açıkça  gündeme getiriyordu. 

America adlı dinsel dergi ABD’li Katoliklerin en önemli dergilerinden biri olarak kabul ediliyor.Dergiye yakın ama adlarının açıklanmasını istemeyen kaynaklara  göre Papa Ratzinger ile Papaz Reese arasındaki bu kapışma  beş yıldır devam ediyordu. Derginin 6  Mayıs tarihli sayısı Papazın istifasından söz etmiyor. Bunun yerine sadece  Cizvit papaz Drew Christiansen’in editörlüğe getirildiğini duyuruyor . Papaz Christiansen o zamana kadar derginin editör yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Papaz  Reese  tartışmaların kazanılamaz olduğunu papalık seçimleri için Roma’dan  derginin Newyork ‘taki merkezine  döndüğü zaman öğrendi. Bu üstlerinin  ona  yaptığı  bir uyarıydı. Kazanılamaz konular ise aidsi önlemek için kondom kullanılması, eşcinsellik ve Katolik kilisesindeki birçok anlamsız disipline ilişkin tartışma noktaları etrafında toplanıyordu.

Papaz Thomas Reese’in hem Amerika hem de Vatikan’daki üstleri onu disiplinsizlikle suçlarken  editörlük yaptığı yedi  yıllık süre içinde Rees  Ratzinger de dahil birçok din görevlisinin makalelerini America dergisinde yayınlamıştı.

Papaz Reese Amerikan ve Vatikan kilise hiyerarşisini ele alan kitaplarda yazmis bulunuyor . Yeni editör papaz Christiansen  ilk başyazısında  bir yandan papaz Reese dergiyi ilerletti diye överken bir yandan da dergide “tartışmalı görüşlere” de yer vermişti  değerlendirmesinde bulunuyor.

Papaz Rees’ın  istifa haberini duyuran National Catholic Reporter adlı dergide  Amerika’nın Vietnam savaşına karşı çıkması ve EbuGarip hapisanesinde mahkumlara işkence yapıldığını savunmakla tanınıyor. Bu dergiye göre Ratzinger  1981 yılından 2005 e kadar başında bulunduğu  dinsel öğreti merkezindeyken (engizisyon) birçok  aykırı düşünen din bilginini de  cezalandırmış.

FOTOĞRAF: (Küçük) Papaz Thomas J. Reese, vePapa 16.Benedictus

1105570cookie-check‘Kondom kullanın’ diyen papaz kovuldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.