Kosova’nın bağımsızlığı eli kulağında

Taçi, Başbakanı olduğu koalisyon hükümetinin, Kosova Meclisinde dün akşam büyük oy çoğunluğuyla kabul edilmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “birkaç hafta içinde bağımsızlık ilan edeceğimiz konusunda sizi temin ederim” dedi.

Kosova’nın nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan Kosovalı Arnavutlar bağımsızlık isterken, Belgrad yönetimi Kosova’ya, Sırbistan’a bağlı olarak geniş özerklik tanınmasına razı olabileceğini belirtiyor.

Kosovalı Arnavut liderler geçen ay yaptıkları açıklamalarda, AB ve ABD’nin izni olmadan tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etmeyecekleri konusunda güvence vermişti.

KOSOVA’NIN YENİ LİDERLERİ SEÇİLDİ

Kosova Başbakanı seçilen Haşim Taçi teşekkür konuşmasında, ayrım yapmadan bütün yurttaşların başbakanı olacağını belirterek, hükümetin de partilerin, koalisyonun değil, bütün yurttaşların hükümeti olarak, güç birliğiyle bütün engelleri aşabileceklerini vurguladı.  
Taçi, mucizeler yaratmasının beklenmemesi gerektiğini ifade ederek, hükümet olarak ABD, Avrupa Birliği, NATO ve uluslararası kurumlarla işbirliği içinde iyi işler yapacakları sözünü verdi.  

Hükümet üyeleri de meclis tarafından verilen görevleri sorumluluk içinde yerine getirecekleri, kanunlara, özgürlük, eşitlik ve demokrasiyle ilgili uluslararası normlara ve ilkelere saygılı davranacakları, başta Sırplar olmak üzere mültecilerin yurtlarına geri dönüşü için çaba harcayacakları, bütün yurttaşların refahı için ekonomi, eğitim ve diğer alanlarda gelişme kaydedilmesi için çaba göstereceklerine ilişkin yemin etti. 

Kosova Meclisi tarafından yeniden Kosova Başkanı seçilen Fatmir Seydiu halkın iradesi doğrultusunda Kosova’nın bağımsızlık sürecini başarıyla tamamlayacaklarını ve gelecekteki Kosova devletinin anayasasını kabul edeceklerini söyledi.  

Yaptığı konuşmada, bütün yurttaşların refahı için çalışacaklarını, Kosova’nın batılı kurumlarla bütünleşmesinin hızlandırılması yönünde çaba harcayacaklarını belirten Seydiu, “Uluslararası topluluğun da onayını alacak olan bağımsız bir Kosova, komşularıyla iyi ilişkiler ve işbirliği içinde olacaktır. Aynı zamanda, Avrupa’nın bu bölgesinde istikrar faktörünü teşkil edecektir” dedi. 

Taçi Hükümetinin programı, Kosova Meclisinin gelecek toplantısında sunulacak.

1164680cookie-checkKosova’nın bağımsızlığı eli kulağında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.