Kovboya hayvan hakları hak getire!

Bufalo ya da bizon adıyla bilinen Amerikan sığırlarını arazisinden içeri girdikleri için geleneksel kovboy yöntemleri çerçevesinde öldürmek hakkına sahip bulunan kovboyun yaptığı iş, hayvanseverler tarafından “katliam” olarak nitelendi.
Şikâyet üzerine yargıya intikâl ettirilen olay karşısında Teksaslı yargıç kovboya, sadece, kötü komşuluk davranışında bulunmak ve doğal besin kaynaklarına zarar vermekten ihtar cezası kesti.

Edmund Cassillas adlı bir Teksaslı petrolcünün sahip olduğu 80 bin dönüm arazide beslediği yaban bizonlarından bir kısmı, önceki hafta yağışlar ve kötü hava şartları yüzünden kırılan arazi çitlerini geçerek komşu çiftliğin sahibi olan Jackie Doylee Hill’in arazisine girdi. Kovboyluk zamanlarından kalma gelenek nedeniyle inek-koyun-keçi gibi ehil hayvan sayılmadığından vurulmasında mahzur bulunmayan ve bu anlamda yaban domuzu, tilki, kurt ya da tavşanla eş tutulan bizonların-bufaloların tamamını, atına atladığı gibi tek tek vurmaya başlayan arazi sahibi Hill, durumdan komşusunu haberdar etmedi.

Çiftliğinde fırtına sonrasında sayım yapan petrolcü Cassillas’ın kovboy yardımcıları, bizonların 51 adet firar verdiğini söyleyince olay ortaya çıktı.

Casillas’ın komşu arazi sahibinden şikâyetçi olması üzerine olan bitenler Teksas’ın KAMC Televizyonu tarafından gönderilen bir helikopter aracılığıyla saptandı. Televizyon normal yayınına ara verilerek helikopterden canlı yayına geçilir geçilmez tüm ABD kamuoyu bufaloların yerlerde yatan cesetleriyle yüzleşti.

Sosyologlar ve Amerikan tarihini ele alan yorumculara bakılırsa, Dallas, Bonanza, Pandarossa gibi tv dizileri, filmler ve romantik kovboy hikâyeleriyle pop kültürü ayakta tutulan Amerikan kamuoyu şimdi acımasız bir gerçeklikle karşı karşıya kalmaktaydı. 51 adet bufalo sığırını öldüren acımasız kovboy, komşusuna hiçbir tazminat ödemeyeceği gibi bir yasal önlemle de karşılaşmayacak ve yargıç tarafından “bundan sonra lütfen daha dikkatli olması gerektiği” biçiminde bir ihtarla yüzleşecek.

1501670cookie-checkKovboya hayvan hakları hak getire!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.