Küresel dalga en çok Türkiye’yi vurdu

– Nitekim Türkiye piyasalarında dalgalanmanın başladığı 8 Mayıs tarihi esas alındığında, bugüne dek borsası en çok düşen, eurobond spreadleri en fazla artan, iç borç faiz oranları en çok yükselen ülke Türkiye oldu.
– 8 Mayıs-18 Temmuz tarihleri arasında dolar kuru yüzde 17,3, avro yüzde 14,9 oranında arttı.
– Aynı dönemde ABD Merkez Bankası FED’in gösterge faizinde 0,1’lik tırmanış görülürken, petrol fiyatı da yüzde 11,2 oranında yükseldi.
– Gelişmekte olan ülke borsalarının hepsinin küresel dalgalanmadan nasibini aldığı görülürken, bunlar içinde yüzde 24,8’lik kayıp ile İMKB başı çekti.
– Aynı dönemde Hindistan’da yüzde 17,9, Macaristan’da yüzde 17,3, Brezilya Borsasında yüzde 15,2, Güney Kore’de de yüzde 15,1 kayıp görüldü.
– Meksika borsasının kaybı yüzde 14 olarak hesaplanırken, Arjantin borsası yüzde 13,9 ile en az kaybı yaşayan borsa olarak göze çarptı.
– Eurobondlardaki risk primi açısından da dalgalanmanın en kötü etkisi Türkiye’ye olmuş görünüyor.
– Nitekim Türkiye’nin risk primi 1,13 puan oranında artış gösterirken, gelişmiş ülkeler kategorisinde bulunan Arjantin ve Meksika’nın risk primi daha da geriledi.
– Risk primi artışları, Brezilya, Rusya, Güney Kore ve Güney Afrika’da 0,3 puan seviyelerinde kaldı.
– Dalgalanma ile birlikte devlet iç borçlanma faiz oranı en fazla artan ülke yine Türkiye oldu. – Türkiye’de bu dönemde iç borçlanma faiz oranlarında 6,4 puanlık artış yaşanırken, Polonya, Rusya ve Meksika’da faizler geriledi.
– Türkiye’den sonra en yüksek faiz artışı görülen Güney Afrika’daki faiz artışı ise sadece 1,4 puanda kaldı.
– Bu arada, dalgalanma ile birlikte kurlarda yaşanan yükselişte ise Türkiye yerini Güney Afrika’ya bıraktı. Bu dönemde G. Afrika Randının dolar karşısındaki kaybı yüzde 18,8’i bulurken, TL’nin kaybı yüzde 17,3 oldu.

1032160cookie-checkKüresel dalga en çok Türkiye’yi vurdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.