‘Küresel ısınma, bizi tehdit etmiyor!’muş

Çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere memleketi Afyonkarahisar’a gelen Bakan Eroğlu, Bayat ilçesinde kalabalık partili gurubu tarafından karşılandı.


Eroğlu, Afyonkarahisar girişinde kalabalık partili grubu ve uzun konvoyla karşılandı.


Bakan Eroğlu, Bayat Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve AK Parti İlçe Başkanlığını ziyaret etti.


Daha sonra Vali Haluk İmga’yı makamında ziyaret eden Bakan Eroğlu, alınan tedbirler sonucu “Türkiye’nin susuzluk çekmeyeceğini ve 2010 yılına kadar suyu olmayan şehir veya beldenin de kalmayacağını” söyledi.


Su, çevre ve ağacın iç içe olduğunu belirten Veysel Eroğlu, şöyle dedi:


“Bu yıl ağaçlandırma seferberliğine girilecek. Bütün şubeler ve bölgeler ağaçlandırma için yarışacak. Bir yılın sonunda en iyi çalışan bölgelerimize ayrı ayrı ödül vereceğiz. Milletimize sözümüz var bu yıl ağaçlandırma seferberliğini başlatıyoruz. Ben de bir sucu olarak, bir çevreci olarak, su, ağaç ve çevre hepsi iç içe, bunun takipçisi olacağım. Bunu da hep birlikte başaracağız.”


“KÜRESEL ISINMAYA KARŞI TEDBİRLER ALINDI”


Küresel ısınmaya karşı Türkiye’de gerekli tedbirlerin alındığını belirten Bakan Eroğlu, AK Parti Hükümetinin bu konuda 2013 ve 2023 yılı hedefleri olduğunu hatırlattı.


Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:


“Sayın Başbakanımız Mecliste bu planları okudu. Bizim 2013 ve 2023 yılı hedeflerimiz var. Devlet Su İşleri olarak bu planı 2013 yılından biraz daha geriye çekmek istiyorum, 2010 yılına kadar özellikle suyu olmayan, hiçbir şehir ve belde kalmayacak. 2010-2013 yılına kadar tüm ülkemizin su ihtiyaçları karşılanacak. Su ihtiyacı günlük değil, 15 yıl ve daha sonrası yıllar için de su sıkıntısı çekilmeyecek. 2040 ve 2050 hedeflerimiz var, bunların karşılanması için projelerin yapılması için talimat verdim. Yalnız projeleri yaparken, 30 yıl sonrası projeleri, yani 2040 yılı projelerini hazırlıyoruz, birinci kademede büyük şehirlerde 2023 yılına kadar olanı bitireceğiz, yeri hazır olunca ikinci kademe de devreye girecek. Bu şekilde çok geniş kapsamlı, içme suları için ayrı sulama suları için ayrı projelerimiz var. Dolayısıyla bütün şehir ve beldelerimizin içme suları kökünden halledilmiş olacak.”


-“KÜRESEL ISINMA TÜRKİYE’Yİ TEHDİT ETMİYOR”-


“Bana göre, küresel ısınma Türkiye’yi tehdit etmiyor. Tedbirlerini aldıktan sonra her şeyin çözümü var” diyen Bakan Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:


“Bizim içme ve sulama suyu ihtiyacımızın çok daha fazlası ülkemizde var. Türkiye’de ihtiyacımızın 10 katı su var. Mühim olan bu suyun iyi kullanılması, havzalar arasında aktarılması gerekiyorsa, aktarmalı gölet ve barajları yapmak gerekiyor. Ayrıca sulama sistemlerinde çok büyük su kayıpları vardı. 2003 yılında biz göreve geldiğimizde bu sulama sistemlerini kökünden değiştirdik. Kapalı sistem sulamaya geçildi.


Hükümetimiz de damlamalı sulama için vatandaşları teşvik ediyor ve çok uygun şartlarda çiftçimize kredi veriyor. Bunlar dikkate alındığı zaman vatandaşın da suyu tasarruflu kullanmasıyla küresel ısınmayı aşarız.”


Bu yıl bir kuraklığın söz konusu olduğunu belirten Eroğlu, “Bu kuraklık küresel ısınmadan değil. Kuraklık vakası var. Önümüzdeki ekim ayından itibaren de yağışların başlayacağına inanıyorum. Bu seneyi atlattığımız zaman problem kalmayacak. İstanbul ve Ankara’daki su problemlerine de biz el attık ve su kesintilerini ortadan kaldırdık. Bundan sonra da su kesintileri olmayacak” dedi.


SON 10 YILA MÜHRÜNÜ VURACAK PROJE: KOP


Türkiye’nin sulanması için çok büyük projelerinin hazır olduğunu belirten Bakan Eroğlu, Konyalıların 136 yıldır hayali olan Konya Ovası Projesi’nin (KOP) sessiz sedasız bitirileceğini ifade etti.


Konya ovasının büyük bir su ihtiyacı olduğunu belirten Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:


“Yıllardan beri bu KOP diye gündeme gelirdi. Ama GAP’ın ismi duyulurdu, KOP’u kimse hatırlamazdı. Bu bunu sessiz sedasız, DSİ olarak Akdeniz’e akan suyun önüne Prof. Dr. Yılmaz Uslu Barajı’nı yaparak, buradan 130 milyon metreküp suyu önce Beyşehir Gölü’ne oradan da Konya Ovası’na aktarıyoruz. Son 10 yıla mührünü vuracak ve Konyalıların tam 136 yıldır hayali olan Mavi Tünel Projesi’nin temelini attık ve bitireceğiz. Bu ne biliyor musunuz? Yılda Akdeniz’e akan 414 milyon metreküp suyun, 4 metre çapında muazzam bir tünelle 17 kilometre götürerek Konya Ovası’na su aktarılması projesidir. Buna benzer elimizde çok büyük projelerimiz var bunların hepsini tamamlayacağız.”


Afyonkarahisar Valiliğini ziyaretinin ardından Afyonkarahisar Belediyesini de ziyaret eden Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti İl Başkanlığında da partililerle bir süre görüştü.


Bakan Eroğlu, Afyonkarahisar’ın Sultandağı, Şuhut ve İhsaniye ilçelerini de ziyaret ederek, sorunları dinleyecek.

1047640cookie-check‘Küresel ısınma, bizi tehdit etmiyor!’muş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.