Kırgızistan’da ABD devrede

Devlet Başkanı Askar Akayev’in istifasını talep eden yaklaşık 1000 göstericinin, 100 kadar güvenlik görevlisini aşarak zorla binaya girdikleri bildirildi. Binaya, ”Akayev istifa” sloganlarıyla giren göstericilerin sopa ve molotofkokteylleri taşıdıkları belirtildi.

Protestocular, aynı hükümet binasına geçen hafta da girmeye çalışmış, ancak güvenlik güçleri eylemi engellemişti.

Bu arada muhaliflerin işgal ettiği 2 eyaletteki valilik binaları, dün düzenlenen operasyonla geri alınmıştı. Operasyon sırasında yaralanan 4 polisin bugün yaşamını yitirdiği bildirildi.
 
Göstericilerin iki güvenlik görevlisini dövüldükten sonra at sırtında dolaştırıldığı da gelen haberler arasında. Celalabad kasabasında çatışmaların sürdüğü ve hükümet güçlerinin takviye göndermesini engellemek amacıyla havaalanına giden yolların kapatıldığı belirtiliyor.

ABD DEVREDE

Son gelişmeler sonrası bir açıklama yağan Kırgızistan Başbakanı Nikolay Tanayev, göstericilerle diyaloga hazır oldukların söyledi. Tanayev ayrıca göstericilere karşı şiddete başvurulmayacağı sözü verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı, gelişmelerle ilgili olarak Kırgız hükümeti ve muhalefetiyle temas halinde olduğunu açıklayarak taraflara aralarındaki sorunu diyalogla çözme çağrısı yaptı.

1101330cookie-checkKırgızistan’da ABD devrede

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.