‘Kriz’ yok dediler ama ‘paket’ hazırladılar

Erdoğan, yeni bir ekonomik tedbir paketinin hazırlıklarını tamamlamak üzere olduklarını, bu paketin de krizin etkilerini azaltmak noktasında her kesime, özellikle reel sektöre önemli destekler sağlayacağına inandığını bildirdi.


Erdoğan’ın televizyonlarda yayımlanan ”Ulusa Sesleniş” konuşmasında öne çıkan ifadelerinden bazıları şöyle:


*”Tahminimiz odur ki şu an itibariyle kriz tepe noktasına ulaşmış ve inişe geçmiş durumdadır.”
*”Ancak bu büyük krizin etkileri şüphesiz daha uzun bir zamana yayılacak ve telafisi de zaman alacaktır.”
*”Küresel kriz üzerinden birçok çevrenin birçok şekilde rant elde etme çabası içinde olduğunu müşahede ediyoruz’
*”Herkesin saatine uymayabilir, istediği yerde, zamanda duymak istediğini söylemeyebiliriz. Zira bizim söylem ve planlamamız gerçekçi bir takvime dayanır.”
*”Karamsarlığa kapılmadan hedeflerimizi kovalamak zorundayız.”
*”Türkiye’nin krizden çıkış reçetesi, rotası, stratejisi budur.”
*”Yıllar yılı bölge halkını istismar eden terör örgütü, bizim bu yurt köşelerinde açtığımız her okulla, her hastaneyle, inşa ettiğimiz her yol, her köprüyle ağır darbeler almaktadır.”
*”Rahatsızlıkları, panikleri, insafın, vicdanın alamayacağı menfur planlara tevessül etmeleri de bundandır.”
*”Neresinde doğmuş olursa olsun, neresinde yaşarsa yaşasın her insanımız, ülkesine inanmaya, güvenmeye devam etsin.”


BAKANDAN İYİMSEN AÇIKLAMA


Öte yandan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, dış finansman ve dış talep parametrelerine bakıldığı zaman Türkiye’nin, küresel finansal krizden, yükselen piyasalara göre çok daha az etkileneceğinin söylenebileceğini belirtti.


Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle sohbet toplantısında buluşan Ekren, küresel ekonomik krizin Türkiye’yi gelişmiş ülkelere göre neden daha az etkilediği konusunda değerlendirmelerde bulundu.


Küresel ekonomik krizin yükselen piyasalara etkili bir biçimde yansıdığını belirten Ekren, Türkiye ekonomisinin son yıllarda küresel ekonomi ile entegrasyonu artsa bile dünya sisteminden aldığı payın hala çok küçük düzeylerde olduğunu söyledi.


 Ekren, ”Dünya ticaret hacminde şu anda Türkiye’nin dış ticaret hacmi ortalama yüzde 1… Benzer şey sermaye hareketleri için de geçerli. Özetle genel bir eğilim olarak Türkiye bir entegrasyon sürecinde, dolayısıyla hem sermaye hareketleri bakımından, hem de ticaret hareketleri bakımından ortaya çıkan her gelişmenin Türkiye’yi doğrudan ya da dolaylı etkileme hali söz konusu değil ”dedi.


Küresel finansal kriz Türkiye’ye nasıl etki yapacak diye bakıldığında ”dış finansman ve dış talep” olmak üzere iki sorunla karşı karşıya kalınacağını anlatan Ekren, dış finansman denildiği zaman Türkiye’nin geleneksel olarak çektiği doğrudan yatırım, portföy yatırımı ve kredilerin gelişim sürecine bakmak, dış talep denildiği zamanda ihracat piyasalarındaki gelişmelere bakmak gerektiğini söyledi.


Bu süreçte Türkiye’nin bir konjonktür dalgasıyla karşı karşıya olduğunu da belirten Ekren, büyüme, kapasite kullanımı, enflasyon, faiz ve kur gibi parametrelere bakıldığı zaman bunun anlaşılabileceğini kaydetti.
 

1070530cookie-check‘Kriz’ yok dediler ama ‘paket’ hazırladılar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.