Krizin kahramanı Beckett

İngiltere’nin ciddi ulusal basını Dışişleri Bakanı Beckett’in başarılı politika izlediği ortak paydasında birleşti. Basında yer alan haberlerde Beckett’in başarısı şöyle aktarıldı:


“Başbakan Tony Blair’den farklı bir üslup izledi. İran’ı tehdit etmedi. İran’ın direk görüşme önerisini olumlu yanıtladı. (Aracı olarak lanse edilen Türkiye gezisini yarıda keserek ‘OK’lemiş oldu). ABD’nin askeri müdahale önerisine kulak asmadı… Üstelik, ABD’den tepki çekecek türden açıklamalardan kaçınmasını ve bölgedeki askeri hareketliliği azaltmasını istedi… ABD’nin 1979-1981 arasındaki İran Amerikan rehine krizinin anılarını akla getirmesine de aldırmadı. Rehine kelimesini asla kullanmadı.”


Ortadoğu ve İran politikasında eski Dışişleri Bakanı Jack Straw da Beckett ile benzer bir çizgideydi. İran’ın nükleer santral kurma hakkı olduğunu söylemişti. Straw’un ABD tarafından aforoz edildiği için Blair’in yeni kabinesinde yer almadığı da basına yansımıştı.


“İRAN BAŞARILIYDI”


İngiltere basınında; “Askerleri serbest bırakılma sürecinde İran yönetimi şov yaptı”, “İki ülkenin karşılıklı sabrını test etti” gibi haberlerin yer almasına karşın, İran’ın soğukkanlı politika izleyerek krizin derinleşmesine izin vermemesi de övüldü. İran konusundaki yapılan genel değerlendirmeler de şöyleydi:


“Aracı istemeyerek ABD’nin kadim dostu olarak gördüğü ülkelerin krizden nemalanmasını engelledi. Direk görüşme isteyerek ABD’nin müttefiki İngiltere’nin ABD’den ayrı düşünmesi ve ayrı karar vermesini sağladı. Bunun önemi de karşı cephesinde çatlak yaratmasıydı. Nükleer sorunda da kullanabileceği İngiltere ile bir iletişim kanalı açtı. Denizcileri Hz Muhammed’in öğretisine dayanarak, İngiliz halkına bir hediye etti. Böylece sorunun çözülmesinin Başbakan Blair’in başarısı olmadığı mesajını verdi. Ayrıca yükselen İran karşıtlığına karşı sempatik bir davranış sergiledi.”


“KİM KAZANÇLI ÇIKTI?”


The Independent krizden kimin kazançlı çıktığını sorgularken “Bakış açınıza bağlı” değerlendirmesine karşın, kriz sırasında petrol fiyatlarındaki artışın durması İngiltere’deki tüketiciyi sevindirdi.


Başbakan Tony Blair’in ilk demecinde sözünü ettiği İran ile İngiltere arasındaki iletişim kanalı açılması da Ortadoğu barışı açısından çok önemli bir kazanç olarak yorumlandı…

801560cookie-checkKrizin kahramanı Beckett

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.