Kürtler El Kaide’ye karşı destek istiyor

Nusaybin’den gönderilen haber, bölgedeki Kürt güçlerin Temmuz ayından bu yana, el Kaide’yle ilişkilendirilen El Nusra Cephesi ile Irak-Şam İslam Devleti (ISIS) ile çatışmakta olduğunu hatırlattı.

Haberde Suriye rejimine karşı daha geniş kapsamlı iç savaş nedeniyle yeterince basına yansımadığı söylenen çatışmanın, YPG’yi (Halk Savunma Birlikleri) ürkütücü şöhrete sahip küresel bir cihat hareketiyle karşı karşıya getirdiğine dikkat çekildi.

“Kürtler 30 milyonluk nüfuslarının dağıldığı İran, Irak, Suriye ve Türkiye olmak üzere dört ülkede silahlı mücadeleyi artık kanıksamış durumdalar” denilen yazı “Bununla beraber, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt grubun lideri bu hafta el Kaide ile ilişkili gruplara karşı, Batı’nın yardımını istedi” diye devam etti.

Haberde bu grupların, son haftalarda istikrarlı biçimde bölgedeki nüfuzlarını genişlettiğine dikkat çekilerek şöyle denildi:

“Cihatçılar, PYD’yi, Kürt kontrolündeki bölgelerde varolmalarına izin verdikleri Esad rejimi ile gizlice anlaşmakla suçluyor. Sayıları iki milyonu bulan Kürtler ise özerkliğin temellerini atmakta olduklarını ve temel amaçlarının, kendi bölgelerini diğer yerlerdeki kaostan izole etmek olduğunu söylüyorlar.”

TÜRKİYE’Yİ KAYGILANDIRDI

Times, Kürtlerin kontrolündeki bir bölgenin oluşmasının komşu Türkiye’de tehlike çanlarının çalmaya başlamasına neden olduğunu öne sürdü:

“Türk hükümeti bunun kendi sınırları içindeki Kürtlerin ayrılıkçı taleplerini körükleyebileceğinden endişeli. Ankara, ay başında, Suriye tarafındaki Kürtlere yardımı bastırmak için bir çok Kürt sınır bölgesinde duvarlar örmeye başladı. Bir çok Türkiyeli Kürt de cihatçılara karşı savaşa katıldı.”

Times, bölge uzmanlarının, her iki tarafın da verdiği ağır can kayıplarıyla çatışmanın çıkmaza girdiğini söylediklerine de yer verdi.

1399670cookie-checkKürtler El Kaide’ye karşı destek istiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.