Kürtlerden ‘anayasa hatırına’ geri adım

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) yetkililerinden Molla Bahtiyar, ‘Şu anda tüm partiler yeni anayasa taslağını tamamlamak için esneklik gösteriyor. Kürtlerin kendi kaderlerini tayin hakları konusuna Sünni ve Şiiler destek vermiyor. Bu nedenle bu talepten vazgeçmek üzereyiz’ dedi.

Fransız AFP ajansının haberine göre ise, Washington, İslam’ın Irak yasalarının ‘ana kaynağı’ olmasına, yani ülkenin şeriatla yönetilmesine karşı sürdürdüğü muhalefetten vazgeçti.

Anayasa taslağı görüşmelerinin kilitlenmesi yüzünden ABD’nin böyle bir tavır aldığı belirtiliyor. ABD, bir haftalık ertelemenin ardından, anayasa taslağının yarın meclise sunulmasına büyük önem veriyor. ABD, kaybedilen her günün, direnişçilerin eline koz vermesinden endişe duyuyor.

REFERANDUMA GİDEMEYECEKLER

Düne kadar İslam’ın anayasanın sadece ‘kaynaklarından biri’ olması için bastıran ABD’nin bu sürpriz politika değişikliğinin, konuyu daha da karmaşık hale getireceği ifade ediliyor. Şii, Kürt ve Sünni tarafların konu üzerinde hálá bir anlaşmaya varamadıklarına ve derin görüş ayrılıkları içinde olduklarına dikkat çekiliyor. Kürtler ve diğer laik kesimler, Şiilerin şeriat istemine kesinlikle karşı çıkıyor. Irak parlamentosu, hafta başında yaptığı oturumda, anayasa taslağının meclise sunulmasını 22 Ağustos’a ertelemişti.

Federal bir Irak için bastıran Kürtler ise sekiz yıl sonra kendi kaderini tayin etme hakkı istiyordu. Bu durumda referandumla bağımsızlık ilan etmenin yolunu açmaya çalışıyorlardı. Ancak özellikle Sünnilerin karşı çıkması üzerine Kürtler, şimdilik kendilerine tanınan otonomi haklarıyla yetinmek zorunda kalacak. 
 

1112800cookie-checkKürtlerden ‘anayasa hatırına’ geri adım

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.