‘Kürtler’in özerkliği, kültürlerini yayıyor’

İngiltere’nin ciddi ekonomi gazetesi The Financial Times, İran’da yasadışı sayılan iki Kürt partisinin uydudan televizyon yayınlarına başlayacağını şöyle aktardı.

“İran’da son zamanlarda Kürtlerin yoğun olduğu bölgelerde huzursuzluk yaşandı. Tahran’daki siyasetçiler, ABD’nin İran’daki etnik gerilimi, rejim değişikliği projesi için bir fırsat olarak görebileceğinden endişe ediyor. Irak Kürt televizyonu kültür-sanat programları yayımlayıp, Kürt cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanıyla ilgili haberler veriyor. Irak’tan iki kat daha fazla Kürt nüfusa sahip olan İran’da ise çok farklı bir tablo var.”

“Geçen yıl yapılan seçimlerde en düşük katılım Kürtlerin yoğun olduğu bölgede görüldü. Reformcu eski cumhurbaşkanı Hatemi’nin verdiği sözleri tutmaması Kürtleri küstürdü. Yeni cumhurbaşkanının Şii İslam merkezli bir politika izlemesi Kürtlerin tecritini daha da artırdı” yorumunu yapan The Financial Times, şöyle devam etti:

“Bir İranlı gazeteci, ‘İran’daki Kürtlerin durumu geçmişte Irak ve Türkiye’dekinden iyiydi. Şimdi Irak’takiler siyasi açıdan bizden daha iyi’ diyor. PKK’yla işbirliği yaptığı anlaşılan Pejak adlı militan grup zaman zaman İran güvenlik güçleriyle çatışıyor. Ancak Kürtler yeniden şiddet ortamına dönmek istemediklerini söylüyorlar. İranlı Kürtler Irak’taki Kürtlere federal çatı sağlayan ABD’ye ihtiyatla baksalar da sonunda talihin kendilerine gülebileceği bir dönemin başlayabileceğini düşünüyor.”

1125040cookie-check‘Kürtler’in özerkliği, kültürlerini yayıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.