Kıta sahanlığını genişledi mi, kıta kadar oluyor

Bunca zamandır Kuzey Kutbu’ndaki kıtaya ait denizaltı alanlarını resmen toprağı ilan etmeyen Kanada, şimdi adım atmaya hazır olduğunu açıkladı. Kanada, resmen ilan edip ¨Buradaki su altı kaynakları bana aittir¨ demesiyle, 2 defa Türkiye büyüklüğünde bir alana Kuzey’inde sahip olacak.

Doğal gaz ve petrol ile diğer mineral, maden yataklarının bolca bulunduğu Kuzey Kutbu’na yakın alandaki Kanada kıta sahanlığı uzun zamandan beri bir uluslararası hak olup âtıl vaziyette boş duruyordu. 2013 yılında dolacak olan bu hakkı kullanmayı Kanada, Kuzey Kutbu’nda ortaklaşa çıkarbirliği içinde olduğu Rusya, ABD ve Danimarka’yla arasında sorun çıkmasın diye bugüne kadar ertelemişti.

Muhafazakâr Parti yönetiminde bulunan Federal Kanada devleti, siyasî sorun yaşamamak için şimdiye dek geciktirilmiş bu kararı artık açıklamak zorunda kaldı ve Başbakan Stephen Harper’ın talimatıyla dış ilişkiler uzmanlarından oluşan raportör heyet kolları sıvadı. Yılbaşı gelmeden açıklanacak olan kıta sahanlığıyla, dünyanın coğrafî olarak en büyük ikinci devleti olan Kanada’nın sınırları da büyümüş olacak. Kanada’nın Kuzey’deki kıta sahanlığı deniz seviyesi derinleştiği için 2 bin 500 metre aşağıya kadar iniyor ve buzdağlarıyla birlikte devâsa bir alan oluşturuyor.

1543020cookie-checkKıta sahanlığını genişledi mi, kıta kadar oluyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.