KTHY’nin özelleştirmesinde dev adım…

Türkiye Özelleştirme İdaresi, bugünkü gazetelere verdiği ilanla, KTHY’deki yüzde 50 hissenin blok satışı için ihaleye çıktı. İhale için 4 Temmuz saat 17.30’a kadar teklif verilebilecek.


KKTC-TC ortaklığına dayalı KTHY’nin yüzde 50 hissesi KKTC adına Maliye Bakanlığı İnkişaf Sandığı’na, yüzde 50 hisse de şirketin kuruluşundan beri Türkiye’ye ait. Türkiye adına yüzde 50 hisse sahibi Türk Hava Yolları’nın Özelleştirme İdaresi’ne devredilmesiyle KTHY hisseleri de Özelleştirme İdaresi’ne geçmişti.


KKTC ve Türkiye hükümetleri Türkiye’ye ait KTHY hisselerinin KKTC’ye devri için siyasi mutabakat sağlamış ve son bir yıldan beri bu konudaki çalışmalar yoğunlaştırılmıştı. Devir halinde KKTC’nin tanınmamış statüsü nedeniyle KTHY’nin uluslararası uçuş hakkının ortadan kalkma tehlikesine karşı da KKTC, devlet bankaları ile turizm fonunun ortaklığında Türkiye’de “Ada Havacılık ve Taşımacılık A.Ş.” isimli bir şirket kurmuştu.


TC hisselerinin özelleştirmeyle birlikte satılmasında KKTC’ye öncelik tanımak amacıyla da bir dizi önlem alınmıştı. Bu amaçla, KTHY’nin 17 Ocak’ta yapılan genel kurulunda, KTHY hisselerinin bir kısmı Ada Havacılık’a devredilmiş ve bu şirket 3’üncü ortak haline getirilmişti. Aynı genel kurulda, ana sözleşmede değişiklik yapılarak özelleştirmede ortaklara öncelik hakkı verileceği hükme bağlanmıştı.


Bugün çıkılan ihaleyle TC kanadına ait yüzde 50 hissenin, Ada Havacılık tarafından satın alınması ve böylece şirketin tüm hisseleriyle KKTC’ye ait olması hedefleniyor.

679490cookie-checkKTHY’nin özelleştirmesinde dev adım…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.