İktidar Partisi eleştirilere karşın mutlu

Azerbaycan’da pazar günü yapılan parlamento seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre, iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi 63 sandalye ile ilk sırayı aldı.

Azerbaycan Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Mezahir Penahov,  seçimlerin resmi olmayan kesin sonuçlarına göre, ülkedeki seçmenlerin yüzde 46.8’inin oy verme işlemine katıldığını, kullanılan oyların tamamına yakınının sayım ve tasnifinin tamamlandığını kaydetti.

Elde edilen sonuçlara göre iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi’nin 63 sandalye ile ilk sırayı aldığını söyleyen Penahov, Müsavat Partisi’nin 4, Halk Cephesi, Anavatan ve Vatandaş Hemreyliği (İşbirliği) partilerinin ise 2’şer sandalye aldığını söyledi. Bağımsızlardan 41 kişi ve başvurusunda parti adı belirtmeyen 3 kişinin milletvekili olmaya hak kazandığını belirten Penahov, 5 değişik partinin de 1’er milletvekilliği kazandığını kaydetti. Penahov, 3 seçim dairesinde ise kazanan ismin henüz belirlenmediğini, bu konuda daha sonra açıklama yapılacağını belirtti.

Mezahir Penahov, oy kullanma işlemleriyle ilgili olarak kendilerine ulaşan ihlal ve usulsüz uygulamalar konulu şikayet başvurularının araştırıldığını belirterek, ”10 seçim dairesinde seçim sonuçları değiştirilebilir veya iptal edilebilir” dedi.     

ALİYEV: ”SONUÇLARI OLUMLU BULUYORUM”

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, parlamento seçimlerinde halkın şeffaf, özgür bir ortamda istediği adaya oy verdiğini söyleyerek, ”Sonuçları olumlu buluyorum” dedi.

Azerbaycan’ın önde gelen muhalefet partilerinin oluşturduğu Azatlık blokundan yapılan açıklamada ise, genel seçimin sonuçlarının tanınmadığı ve bugün için planlanan protesto mitinginin de 9 Kasım’da yapılacağı bildirildi.

ABD, AGİT’İN KAYGISINI PAYLAŞIYOR 
 
Öte yandan ABD, Azerbaycan’da dün yapılan genel seçimde ”usulsüzlükler olduğu” yönünde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlem heyetinin tespitini desteklediğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Adam Ereli, ”geçmiş seçimlere nazaran bazı ilerlemeler görüldüğü gibi yine bazı ciddi usulsüzlükler ve yolsuzlukların olduğu yönünde ciddi kaygılar vardır” dedi.

Sözcü, ABD hükümetinin, Azerbaycan hükümetine çağrıda bulunarak yasalara bağlı olarak usulsüzlük ve varsa hilelerin ciddi soruşturulmasını istediğini bildirdi.

Bakanlık sözcüsü, Azerbaycan’da ‘Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Yeni Azerbaycan Partisi karşısındaki’ muhalefet partilerinin tüm protesto girişimleri ve gösterilerinin mutlaka sükunet korunarak düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

1117800cookie-checkİktidar Partisi eleştirilere karşın mutlu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.