Kuş gribine karşı senaryolar hazır

‘Kuş gribine’ karşı,  karantinaya başvuracak ABD üniversitelerinde uzaktan bilgisayar ortamında eğitime geçilmesi için, türlü senaryolar dikkate alınarak, hazırlıklara başlandı. Yabancı öğrenci sayısının fazlalığını gözönüne alan yetkililer seyahat kısıtlamaları dahil olmak üzere bir çok önlemi gündeme alıyorlar.

ABD’ye öteki kıtalardan hızla yaklaşan kuş gribi salgınına karşı, başta Federal hükümet olmak üzere, Eyalet yönetimleri şimdiden önlemler almaya koyulurken, üniversitelerde de eğitimin aksamaması amacıyla kollar sıvandı. H5N1 adlı, kuş gribi olarak halk arasında bilinen virüsün kıtaya atlaması durumunda, mikrobun şekil değiştirip insandan insana bulaşması olasılığını ortaya çıkaracağına dikkat çekildi.

Bu durumda, en iyimser tahminlerle 1.4 milyon kişinin yaşamını tehlike altında gören yetkililer, üst üste uyarılar yapıyorlar. ABD’de alınmakta olan önlemlere karşın, her yıl 36 bin civarında kişinin, bilinen öteki grip virüsleriyle yaşamını yitirdiği vurgulandı.  H5N1’in yayılması durumunda, denetimden çıkacağı bir kâbus gibi dile getirilmekteydi. 

ABD ekonomisinde, yabancı öğrencilerin kabul edildiği üniversitelerin önemli bir gelir  payı oluşturduğunu dikkate alan Eyalet yöneticileri, salgın durumunda dersleri bırakıp ülkelerine geri dönecek yabancı öğrencileri yitirmemek için, üniversite yönetimleriyle işbirliğine hazır olduklarını açıkladılar. Üniversite yönetimlerinin en büyük çekincesi olarak, yabancı öğrencilerin okulu terk etmeleri gösteriliyor.

Kuş Gribinin en geç 6 ay içinde ABD sınırlarından içeri gireceğini tahmin eden uzmanların uyarıları karşısında, başta üniversiteler olmak üzere onbinlerce okulda, uzaktan eğitim – evden öğrenim amaçlı programların hazırlıklarına başlandı. Üniversitelerin bu amaçlı çalışmalarını, Eyalet hükümetlerinin bir model olarak benimseyip lise, ilk eğitim okulları gibi kamuya ait yerlerde aynen kullanacağı bildirildi. Gerektiği durumda benzer programlar devlet dairelerine de yaygınlaştırılacak.

Bilgisayar destekli ve internet başta olmak üzere, her türlü elektronik iletişimin kullanılacağı bu uygulamayla, salgın durumunda öğrencilerin sınıfa gelmeden dersleri takip edebilmeleri amaçlanıyor. Öte yandan eğitim uzmanları, uygulamanın hem suistimallere yol açacağı, hem de eğitim kalitesini düşüreceği yönünde kaygıları dile getiriyorlar.
Uzaktan eğitim amacıyla, ABD üniversiteleri arasında teknik kapasitesi en büyük olanlardan Indiana ve Purdue Üniversiteleri, askeri terimle adlandırılarak, “teyakkuz” durumuna geçirildi. Purdue Üniversitesinin 40 bin öğrencisi ve 5 binden fazla çalışanı, salgın durumunda, yasa gereği 8 ile 10 hafta arasında, bir kamu alanı sayılan okul kapısından içeri alınmayacaklar. Bu durumda onbinlercesi Asyalı olan yabancı öğrencilerin, yüksek bedel ödeyerek ders aldıkları sömestir ücretlerini iade etmek zorunda kalacak olan üniversite yönetimleri, bu olasılığı da dikkate alarak, bilgisayar bölümlerini şimdiden harekete geçirdi. ABD’deki öteki üniversiteler de bu gelişmelerden haberdar edildi. Salgına karşı kamu sağlığı, gıda denetimleri, çevresel düzenlemeler tarzında alınmakta olan türlü önlemlerin arasında, öğrenim yaşamının devamlılığını koruyacak olan bu uygulama için bilgisayar sektöründen de yardım istendi.

Purdue Üniversitesi, Eyalet Valisi gerekli gördüğünde, karantina altına alacağı hastalık kapmış öğrenciler için, bu olasılığı göz önünde tutarak, 12 bin kişi kapasiteli salonlar hazırladı. Karantina altında bulunacaklar için ilaç, yeterince gıda ve ihtiyaç maddelerinin de depolandığı, üniversite çevre sağlığı müdürü C. Shelby tarafından açıklandı. Olası bir salgın durumunda, karantinaya alınmayanların evlerine gönderileceği, eğitimin uzaktan yapılacağı belirtildi. Purdue Yabancı Öğrenciler Bölümü başkanı Mike Brzezinski de özellikle yurtdışı seyahatlara, zorunlu olunmadıkça çıkılmaması yönünde uyarılarda bulundu. Öte yandan, Indiana’daki “Caterpillar” ve “Subaru” Otomotiv fabrikalarından, Japonya ve öteki Asya ülkelerine iş amaçlı düzenlenen geziler arasından kaçınılmaz olanlar hariç, diğerlerinin geçici olarak askıya alındığı duyuruldu.

1124820cookie-checkKuş gribine karşı senaryolar hazır

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.