Kumar kirliliği sitelerden kalktı

İnternette kumar kirliliği kalktı. Uzun zamandır rahatsızlık veren internet ortamında ki talih oyunlarının ve reklamlarının kaldırılmış olması son derece yerinde bir karar oldu…  Gençlerimiz için zararları tartışılmaz olan talih oyunlarının yani kumarın, hangi ortamda olursa olsun var olmasına, sağduyulu vicdanlarda olumlu bakılması düşünülemez.


Sanal ortamda talih oyunlarının kaldırılması yönünde öncülük etmiş ya da destek vermiş bulunan site sahip ve yöneticilerine, ülkenin aydınları olarak  teşekkür borcumuz var. Kumarın gençlerde ve aile yaşamında yarattığı tahribat düpedüz mahvoluş demektir. Kumar yüzünden işlenen cinayetler, perişan olan aileler, yaşamının baharında tükenen gençler, yaşam boyu sıkça rastladığımız olaylar…


Dünya genelinde sanal talih oyunları (kumara) yer veren 6 bin site olduğunu, Türkiye’de de 1,5 milyon kişinin talih oyunlarına her yıl 2 milyon dolar para yatırmakta olduğunu basında çıkan haberlerden öğreniyoruz. Rakamlar tehlikenin boyutunu açıkça ortaya koyuyor.


Bir buçuk milyon kişi, aileleri ile 5 milyon eder. Bu durumda, Türkiye’de sanal ortamdaki talih oyunlarından 5 milyon kişi az ya da çok zarar görüyor, yıpranıyor ve tükeniyor demektir. Çocuğu kumar düşkünü olup çıkmış hangi ana baba ya da kardeş, bundan olumsuz olarak etkilenmez? Kocası kumarbaz olan hangi kadının evinde huzur vardır?



İnternette talih oyunlarına ve reklamlarına yer veren sitelerin durumunu burada tartışmak istemiyoruz. Biliyoruz ki medyanın her dalında reklam en önde gelir. Reklam, ilan olmadan medyanın ayakta kalabilmesinin çok zor hatta imkansız olduğunu anımsatmamıza gerek yok. Bilinen bir şey.


Talih oyunlarına yer vermiş olan kimi site yöneticilerinin, okurlardan gelen “hem fazilet dersi veriyorsunuz, hem de siteniz de kumar reklamlarından geçilmiyor” şeklindeki yorumlara, köşelerinde vermiş oldukları yanıtlardan birini hatırlıyoruz.


Site yöneticisinin yanıtı özetle şöyleydi:
“Haklısınız ama bizim de yaşayabilmemiz için reklama ihtiyacımız var. Bu sitenin, personel aylıkları, elektrik, telefon vs gibi giderleri dikkate alındığında
 Aylık olarak toplam 4 milyarı buluyor. Ben o reklamları almazsam, çalıştırdığım insanlar aç kalacak. Onlara aylıklarını verebilmem için, o tür reklamları almak zorundayım…”


İşte tartışma ve sorun burada başlıyor.
Olmak ya da olmamak!
Faziletli olarak aç mı kalmak, yoksa her şeye karşın kumar reklamlarının gelirine yeşil ışık mı yakmak?


Türkiye’de özellikle yerel medya, pek çok ilde, iktidarlara (belediyelere) tam bağımlıdır. Belediyelerden sürekli ve hatırı sayılır reklam ve ilanlar almak yerel gazete ve televizyon patronlarının ilk hedefidir. Ayrıca Basın ilan kurumunun yerel gazetelere tahsis edip ödediği meblağlar ise ciddi rakamlardan oluşmaktadır.


Dolayısı ile, ülkemizde kamudan beslenmeden iş yapmak pek düşünülmüyor. Devletten, gazete patronu ilan reklam almanın, müteahhit ihale koparmanın, esnaf da devlete mal satmanın peşinde. Her halükarda gelirin kaynağı devlet!
Durum öyle olunca da, medyada istikrarlı, güvenilir, objektif, tarafsız yayınlar beklemek ve görmek olanaksız hale geliyor…


Hangi daldaki medya, ne şekilde olursa olsun, göbeğinden bir yerlere bağımlı hale gelirse, işin anlamı kalmamış demektir. Gazete, televizyon, internet sitesi patronu, bu durumda yazarlarının reklam almış olduğu yerlerin, örneğin belediyelerin eleştirmelerine izin vermeyecektir. Bu satırların yazarı, geçmişte yerel medyada bunu en çarpıcı biçimde şahsında yaşamıştır..


Kimi internet sitelerinin sadece sanal talih oyunları oynatmak ve tabi bundan önemli gelir elde etmek için yayın hayatında olduklarını duyuyoruz. Eğer doğruysa üzücü bir durum. Her ne şekilde olursa olsun, yayın hayatında ki internet sitelerinin talih oyunlarına (kumara) bağlı olarak yaşamlarını sürüdüyor olmaları onaylanacak bir durum değildir.


Ya  kalitenizi yükselterek rekabet kulvarında iyi bir yer sahibi olacaksınız,, olmuyorsa bu işi bırakacaksınız.  Yüzlerce binlerce site içerisinde, kalitesiz yayınlarla yer edinebilmek olanaklı mı?


Sonuç olarak: İnternet sitelerinde ki talih oyunlarına ve reklamlarına yasak getirilmesi son derece yerinde bir karar olmuştur. Bu yönde mücadele önderliği yapan değerli site yöneticilerini ve karara imza atanları içtenlikle kutluyoruz



E-mail: [email protected]


 

688260cookie-checkKumar kirliliği sitelerden kalktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.