Kuraklık sebze ve meyve üretimini düşürdü

Urlalı çiftçinin önemli gelir kaynağı olan sebze ve meyvelerde küresel ısınmanın etkisiyle üretim düşüşü yaşandığını söyledi.

Bamya, domates, kavun gibi ürünlerin önemli kısmında topraktaki kuruma nedeniyle yeterli ürün alınamadığını kaydeden Kılınç, şöyle konuştu:

“İlkbaharda tohumların ekilmesinden sonra yağmurun hiç yağmaması ve böylece tohumun gerekli nemden mahrum kalması nedeniyle ürün azalması var. Güz sebzesi ve meyvesi olarak bilinen ikinci ürünlerinde de sıcaklığın devam etmesi ve yağış olmaması durumunda üretim düşüşü bekleniyor.”

Urla’daki su kuyularının da yeterli olmadığını dile getiren Kılıç, halen ilçede 2 bin 500 adet dalgıçla çalışan sondaj ve eski zamanlardan kalma 200-250 civarında kuyu bulunduğunu, bu kuyulardan yarısında su kalmadığını kaydetti. Bu kuyuların yeterli olmadığına dikkat çeken Kılınç, yer altı sularının kullanımıyla ilgili belediye, ilçe tarım ve ziraat odasının birlikte çalışması gerektiğini bildirdi.

Urla’da konut kooperatiflerinin kendi arazilerine açtıkları su kuyularıyla o civardaki çiftçilerin kullanacağı suyu bitirdiklerini ileri süren Kılınç, “Küresel ısınma devam ettiği sürece çayır-çimen sulamaları bitirilmelidir. Kooperatiflerin kullandığı yer altı sularına kısıtlama getirilmeli, park ve bahçelere susuz yetişen zeytin ağaçları dikilmelidir” dedi.

“TATAR BARAJI URLA VE KÖYLERİNE GEREKLİ SUYU SAĞLAYACAKTIR”

Urla’nın İçmeler mevkiine yapılacak Tatar Barajının, ilçe ve köylerin su ihtiyacını karşılamaya yeterli olacağını ifade eden Kılıç, barajda toplanan suların Zeytineli, Zeytinler, Barbaros ovaları ile Küpalan ve Torhasan bölgesinin yer altı kaynaklarını da besleyeceğini söyledi.

Urla’da yaklaşık bin 800 dönüm kapalı alanda seracılık yapıldığını anlatan Kılınç, bunun yüzde 40’ının sebze yetiştiriciliğinde, yüzde 60’ının kesme çiçek yetiştiriciliğinde kullanıldığını, ancak kesme çiçeği pazarlama aşamasında sıkıntılar yaşadıklarını bildirdi. Urla’da Yarımada’ya hitap edecek bir çiçek hali yapılması gerektiğini de dile getiren Kılınç, İzmir Büyükşehir Belediyesine bu konuyla ilgili başvuruda bulunduklarını, olumlu bir yanıt alamadıklarını kaydetti.


 

 

1156300cookie-checkKuraklık sebze ve meyve üretimini düşürdü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.