Kutuplarda ‘soğuk savaş’ kızışıyor

ABD, Rusya, Kanada, Norveç ve Danimarka da petrol ve doğalgaz açısından zengin olan kutup bölgesindeki etki alanlarını genişletmeye çalışıyor… ABD sahil güvenlik gemilerinin Kuzey Kutbu ve Alaska’nın kuzeyindeki Çukçi Denizi’nde çalışmalar başlatması, Kuzey Kutbu’nda deniz tabanına bayrak dikmesine yanıt niteliğinde olduğu yorumlanıyor…

BBC’ye göre; Dünya petrol ve doğalgaz rezervlerinin yüzde 20 kadarının Kuzey Buz Denizi’nin altında olduğu düşünülüyor. İklim değişikliği ise buzla kaplı bu denizi gittikçe daha ulaşılabilir hale getiriyor. BM deniz hukukuna göre, ülkeler kıta sahanlıkları boyunca uzanan 370 kilometrelik deniz tabanının kontrolünü otomatikman ellerinde bulunduruyor.

Hak iddiaları, sadece BM tarafından ve iddiayı kanıtlayan bilimsel veri sunulabilirse onaylanıyor. Bu nedenle hiçbir ulusun kontrolü altında olmayan Kuzey Kutup Dairesi içinde, Ruslar, Danimarkalılar, Kanadalılar ve şimdi de ABD yoğun bir şekilde haritalama faaliyeti yürütüyor. Nihai hak iddialarının BM’ye 2009 yılına kadar sunulması gerekiyor.

ABD’nin konu hakkındaki bir güçlüğü, BM Deniz Hukuku Antlaşması’nı imzalamamış olması. ABD, bu nedenle antlaşma onaylanmadan hak iddiasında bulunamayacak. Şimdi Beyaz Saray, Kuzey Buz Denizi’ndeki etki alanının genişlemesi için Senato’nun antlaşmayı kabul etmesini istiyor.

1156010cookie-checkKutuplarda ‘soğuk savaş’ kızışıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.