Kuzey Kore ‘nükleer’e veda edecek mi?

Kuzey Kore böyle bir görüşmeyi bir senedir reddediyordu. ABD Dış İşleri Politikası Ulusal Komisyonu tarafından düzenlenen ve dün başlayan iki günlük konferansa Kuzey Kore’den iki üye olmak üzere, Amerika, Japonya, Çin ve Rusya’dan birer üye katılıyorlar…

Kuzey Kore’yi nükleer silah çalışmalarından vazgeçirmeyi amaçlayan görüşmelere, davetli-gözlemci olarak sadece New York Akademi konferansından sınırlı sayıda uzman katılıyor. Ağırlıklı olarak Washington’un belirlediği görüşmelerden önemli bir sonuç çıkamayacağı tahmin ediliyor. Konferans, Amerika ve Kuzey Kore arasında Nükleer silah sorunu açısından direk iletişim kurması yönüyle ender bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Ancak ABD’li resmi sözcüler, Pyongyang’ın nükleer programlarını sürdüreceklerine inadıklarını söylüyorlar. Bazı analistler ise, nükleer silah politikasına yönelik uygulama farklılıkları nedeniyle Başkan Bush’un bu konuda diplomatik çözüm bulma vaadine gölge düştüğüne inanıyorlar. Hatta bazıları iki ülke arasında asla uzlaşma olamayacağı endişesi içindeler.

Başkan Clinton döneminde Kuzey Kore ile resmi görüşmeci  görevinde bulunmuş olan Charles Pritchard, şu anki idarenin, Kim Jong-il rejimi altındaki Kuzey Kore ile herhangi bir anlaşmaya istekli veya yeterli olmadığını açıkladı.

“ÇIKMAZ, ACİL DURUM YARATTI”

Kuzey Kore’nin Nükleer kapasitesini büyüttüğü yolundaki bazı işaretler nedeniyle ciddi bir durum yaşanıyor. Amerikan resmi sözcüleri, Pyongyang’ın, başlangıçta sadece bir ya da iki adet olan nükleer silahlarını, Bush yönetiminden sonra sekiz veya daha fazla sayıya çıkarmış olabileceğini söylediler. Ayrıca Japonya basını, Kuzey Kore’nin, 1994 de Amerika ile yaptığı görüşmelerle askıya aldığı iki nükleer reaktör üzerinde tekrar çalışma başlattığını açıkladı. 

Başkan Bush diplomatik çözümden yana olduğunu açıklamasına rağmen, Senato Dış İlişkiler sözcüsü Richard Lugar ve diğer bazı uzmanlar, bunun nasıl yapılacağı konusunda önemli görüş ayrılıkları olduğunu söylediler.

ABD’nin resmi görevlileri arasında çeşitli boyutlarda fay hatları oluşmuş durumda. Bazıları Pyongyang’ın nükleer programından vazgeçmesi halinde Amerika’nın direk ya da aşamalı olarak Kuzey Kore’ye ekonomik ve politik yardımlar sağlaması gerektiğini savunurlarken, bir kısım devlet görevlileri ise, Kuzey Kore’ye güven duymakta zorlandıklarını ve Washington’un mevcut rejime herhangi bir destek vermek zorunda olmadığını ileri sürüyorlar.

Bugün, altı üyenin katıldığı oturumun ikinci ve son gününde açılış başlığı şöyle olacak: “Bu Açmazdan Çıkmak İçin Bir Yol Var mı?”

1109980cookie-checkKuzey Kore ‘nükleer’e veda edecek mi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.