İlaç gibi sunulan yoğurtlar takipte

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, probiyotik yoğurt olarak satılan gıda ürünlerinin etiket bilgilerinin ”sağlıkla ilişkilendirildiği ve tüketicileri yanılttığı” gerekçesiyle bir firmaya cezai işlem uygularken, bir firmayı izlemeye aldı. 


Bakanlık ayrıca, bu yoğurtların reklamlarında yanıltıcı bilgiler olduğu gerekçesiyle, Reklam Kurulu’na başvuruda bulundu.


Bakanlık yetkilileri, bu ürünlerin sağlığa zararlı olmadığını ancak ilaç gibi sunulmaması gerektiğini söylediler.


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, şikayetler üzerine geçtiğimiz Mayıs ayı ortalarında söz konusu probiyotik yoğurtları üreten firmalarda denetime başladı.


Yapılan denetimler sonucu probiyotik yoğurt diye anılan gıdaların etiket bilgilerinin, Türk gıda mevzuatına uygun olmadığı görüldü ve bunların düzeltilmesi istenildi.


Bir firmaya Türk Gıda Kodeksi’ne aykırı hareket ettiği için yaklaşık 5.5 milyar lira idari para cezası verilirken, diğer firma denetim yönüyle izlemeye alındı.


Bu arada idari para cezası verilen firmanın etiket bilgilerini değiştirerek ürünü pazarlamaya devam ettiği, ancak ”yanıltıcı” olarak nitelendirilen reklamların ise devam ettiği belirtildi.


Yetkililer, söz konusu probiyotik yoğurtların etiket bilgilerinde ”insan sağlığına iyi geldiği, bağırsak sistemini düzelttiği” şeklinde bilgiler yer aldığını, fakat gıda mevzuatı gereği hiç bir gıda ürünününün sağlıkla ilişkilendirilemeyeceğini ifade ettiler.


Yetkililer, ”bunlar ilaç değil, bu nedenle bu ürünler ilaç gibi sunulmamalı. Bu ürünler sağlıkla ilişkilendirilemez. Bu şekilde sunulması hem haksız rekabet hem de tüketicilerin yanılmasına yol açıyor” diye konuştular.


 

721580cookie-checkİlaç gibi sunulan yoğurtlar takipte

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.