Le Monde’dan Türk turizmine kara tablo

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, Türk turizm sektöründeki olumsuzlukların ekonomi üzerindeki etkilerini değerlendirdiği haberinde, eğilimin değişmemesi halinde 2006 yılının Türk turizm sektörü için “kara bir yıl” olabileceğini öne sürdü.


2004 yılında yüzde 9.9, 2005 yılında ise yüzde 7.6 olan ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 6.2’ye gerilemesinin beklendiğine işaret eden gazete, buna karşın enflasyonun geçen yıldaki yüzde 7.7’den yüzde 9.1-10.5 düzeyinde gerçekleşeceğinin sanıldığını kaydetti.


Le Monde, 2005 yılında 20.5 milyon olan turist sayısının ise 26 milyon olan 2006 hedefine ulaşmayacağını belirterek, Şubat ayında ortaya çıkan kuş gribinden olumsuz etkilenen Türk turizm  sektöründe yaşanan sorunun, Hz. Muhammed karikatürleri sorunu ile ağırlaştığını yazdı.  Gazete, turistlerin “Müslüman ancak laik olan Türkiye”den uzaklaştığı yorumunu yaptı.


Çok sayıda Fransız turistin Elegance seyahat ajansı ile Atlas Jet arasındaki anlaşmazlık nedeniyle Türkiye’den ayrılamadığını da anımsatan gazete, 28 Ağustos’taki terörist saldırıların bir son darbe vurduğunu yazdı.


TÜRKİYE’NİN YURT DIŞINDAKİ İMAJI KÖTÜLEŞEBİLİR


Buna karşın, ulusal turizmde bir patlama yaşandığına dikkat çeken gazete, toplam turizm gelirlerindeki düşüşün ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini belirtti. Gazete şu değerlendirmeyi yaptı:


“Ekonomi, bu yıl yüzde 6 civarında büyüyebilse de, Türkiye’nin yurt dışındaki imajı, kötüleşebilir. 2001 krizinden sonra durum önemli ölçüde düzelse de zayıflıklar sürüyor. Ülke, az miktarda doğrudan yabancı sermayeyi çekiyor (2005 yılında 9.6 milyar dolar) ve elektrikteki açığın gösterdiği gibi altyapıdaki kamu yatırımlarının eksikliği de sorun yaratıyor.”


Fransız gazetesi, Türkiye’nin IMF’den en çok yardım alan ülke olduğunu, Ekim ayında Türkiye’yi ziyaret edecek olan IMF heyetinin enflasyondaki yükselişe dikkat çekeceğini de yazdı.


İLGİLİ HABER: Herşey dahil 15 Sterlin’e tatil…

1033170cookie-checkLe Monde’dan Türk turizmine kara tablo

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.