İleri demokrasi Hayat TV’yi sindiremedi

AKP iktidarının son günlerde dozu iyice artan baskıcı politikalarının son örneği olan kararı Hayat Televizyonu Yayın Koordinatörü Mustafa Kara, şu açıklamayla duyurdu: “Kurulduğu günden bu yana işçilerin, emekçilerin, gençlerin, kadınların, yoksul halkın, aydınların, sanatçıların, tüm halkın sesi olmuş Hayat Televizyonu’nun ekranı ağır bir tehdit altındadır. Halkın haber alma özgürlüğü ellerinden alınmak isteniyor.

Evet, halkın sesi, hayatın sesi susturulmak isteniyor. Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun verdiği ve Türksat’a bildirilen karar uyarınca, Hayat Televizyonu’nun ekranı her an karartılabilir; her an gerçekler derin bir karanlığa gömülebilir.

AKP Hükümeti, halkın gerçeklere ulaşma hakkını bir kez daha baskı ve sansür yoluyla engelliyor. 21 Mart 2007’den bu yana Türksat uyduları üzerinden yayın yapan Hayat Televizyonu, hukuksuz biçimde susturulmak isteniyor. “Ekran karartma” kararına gerekçe olarak, 6 yıldan fazladır yayında olan kanalımızın “kaçak olduğu”, “lisansı bulunmadığı” iddiaları gündeme getiriliyor.

“İDDİALAR ASILSIZ”

Hayat Tv’den yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Hayat Televizyonu, 21 Mart 2007’den bu yana uluslararası yayıncılık lisanslarıyla Türksat uyduları üzerinden yayın yapmaktadır. Aynı zamanda, RTÜK lisansı için gerekli tüm başvuruları yapmış olup, lisans başvurusu Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun önündedir.

Geçtiğimiz aylarda yapılmış tüm görüşmelere, varılan mutabakatlara ve yasaların gerektirdiği tüm adımlar tarafımızca atılmış olmasına rağmen, şimdi RTÜK tarafından keyfi bir tutum içine girilmiştir.

Gezi Parkı’nda başlayan direniş ve halkın yükselen taleplerinin sesi olan Hayat Televizyonu, “bu konuda gelen şikayetler ve raporlar” gerekçe edilerek RTÜK tarafından incelemeye alınmış ve ekran karartma kararı verilmiştir.

İki haftadır süren Gezi Parkı eylemleri boyunca bütün medya üzerinde uygulanan ağır baskı, Hayat Televizyonu’na kapatma olarak yansımıştır. Radyo Televizyon Üst Kurulu, yayın yaptığımız Türksat uydusuna bir yazı yazarak yayınımızın durdurulmasını istemiştir.

Gün boyu yaptığımız tüm girişimlere, görüşmelere, makul çözüm bulma çabalarımıza rağmen, somut ve güvenilir bir yanıt alamadık.

Son olarak “en geç Cuma saat 12.00’de yayınımızın durdurulacağı” tarafımıza bildirilmiştir.

Bu keyfi ve hukuksuz karardan bir an önce vazgeçilmelidir.

Her zaman ekranımızda yer bulmuş bütün halk kesimlerini televizyonlarına sahip çıkmaya, Hayat Televizyonu ile dayanışmaya çağırıyoruz.”

DAHA ÖNCE DE KAPATILMIŞTI

2007’de yayın hayatına başlayan Hayat Televizyonu o günden bu yana işçilerin ve ezilen halkların televizyonu oldu. Hayat TV 16 Temmuz 2008’de de Diyarbakır Newroz’u sırasında Roj TV’ye içerik sağladığı gerekçesiyle kapatılmıştı.

GEZİ PARKI’NDA EYLEM YAPILIYOR.

Hayat Televizyonu’nun kapatılmasına tepki gösteren televizyonun izleyenleri saat 21.30’da Gezi Parkı’nda yapacağı eylemle RTÜK’ün kararını protesto ediliyor. Gezi Parkı “Hayat TV susturulamaz” sloganlarıyla inliyor.

Kanala yönelik baskıları engellemek için bir de imza kampanyası başlatıldı: http://imza.la/hayat-televizyonu-kapatilmasin

CHP’Lİ ÜYEDEN TEPKİ

Kararın CHP’li üyelerin muhalefet şerhine rağmen oyçokluğuyla alındığı öğrenildi. Hayat TV’ye herhangi bir uyarı veya süre verilmeden yapılan bu kapatmaya CHP’li üye Süleyman Demirkan tepki gösterdi. Süleyman Demirkan, “Bizim amacımız öldürmek değil kötü niyet yoksa eksiği bulunan televizyonların, yasanın gereğini getirmesi sağlanabilir. Bu katı uygulama takdir hakkını kapatmaya kullanmak haksızlıktır” dedi.

Demirkan, Hükümete yandaş yayın yapan aynı durumda bulunan kanallar olduğunu ancak RTÜK bünyesindeki hükümet çoğunluğu bu televizyonlara kapatma kararı vermediğini ifade ederek şöyle konuştu, ” Kendi yandaş kanallarına o kanunu bu kadar sert uygulamıyorlar. Parmak hesabıyla, çoğunlukla istedikleri kararları alıyorlar” dedi.

AÇIK GAZETE: Hayat Tv’nin kapatılma girişimi görevini hakkıyla yaptığını gösteriyor. Bizce iktidarın borazanı olan TRT’ler etik kurallara uymadığı gerekcesiyle derhal kapatılmalı…

1385500cookie-checkİleri demokrasi Hayat TV’yi sindiremedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.