İlk solcu Türk Cumhurbaşkanı: Talat

Mehmet Ali Talat, marjinal bir tutum izlememesi halinde, Denktaş’ın tecrübesinden yararlanmak isteyeceklerini de belirtti.   
 
Mehmet Ali Talat seçim zaferi sonrasında Lefkoşa’da bir konuşma gerçekleştirdi. Rum liderliğinin çözüm konusundaki katı tavrının hatırlatılması üzerine Talat, ilk olarak Kıbrıs Rum liderliğinin BM Genel Sekreteri’ne, Annan planındaki değişiklik önerilerini yazılı olarak vermesinin sağlanması gerektiğini belirtti.


Talat izolasyonların kalkması ve çözüm sürecinin yeniden başlaması için çaba harcayacağını, bu konularda uluslararası toplumun desteğini almak için girişimde bulunacağını sözlerine ekledi.
      
DERVİŞ EROĞLU: SEÇİM ADİL OLMADI


Ana muhalefet Partisi UBP Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, cumhurbaşkanlığı seçiminin meşru ve adil olmadığını, seçime açık müdahaleler yapıldığını ve halkın, sonucu belli bir seçim atmosferine sokulduğunu söyledi.


Eroğlu, UBP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, “Seçmenlerin yüzde 31’inin sandığa gitmeyerek seçimi protesto ettiğini” dile getirdi.
      
SERDAR DENKTAŞ: İŞBİRLİĞİNDE OLACAĞIZ


KKTC Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, yeni Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile tam bir işbirliği içinde çalışacaklarını söyledi.  


Yeni bir hükümet oluşacağını ve yeni cumhurbaşkanı ile, Kıbrıs Türk halkının haklarını koruyarak Rumlarla bir çözüme varma yönünde büyük uğraş içinde olacaklarını kaydeden Serdar Denktaş, yeni cumhurbaşkanının meclis ve hükümetle tam bir işbirliği içinde çalışacağına inandığını belirtti. 


MEHMET ALİ TALAT?


6 Temmuz 1952’de Girne’de doğdu. Ortaöğrenimini Kıbrıs’ta tamamladı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) mezun olduktan sonra, 1977 yılında Elektrik Mühendisliği yüksek lisansını tamamladı. KKTC’ye dönen Talat, Girne’de soğutma sistemleri üzerine kendi işyerini açtı.


Siyasi faaliyetlerine üniversite yıllarında başlayan Talat, adada da çalışmalarını sürdürdü. Kıbrıslı Türk birliklerinin ve daha sonra da Kıbrıslı Öğrenciler Gençlik Federasyonu’nun (KÖGEF) kuruluşunda önemli rol oynadı, KÖGEF’in ilk yönetim kurulu başkanı oldu.


CTP gençlik hareketi içerisinde aktif olarak yer alan Talat, eğitimini tamamladıktan sonra bölgesinde bulunan köylerde partinin çalışmalarını düzenleyip, CTP bünyesinde gönüllü olarak çalışmalarda bulunarak, yıllarca partinin komitelerinde, bölge ve ilçe organlarında yer aldı. Parti Konseyi ve Merkez Yürütme Komitesi’nin daimi üyelerinden olan Talat, aynı şekilde partinin Eğitim İşlerinden Sorumlu Sekreterliği’ni de uzun yıllar yürüttü.


Talat, Aralık 1993’te yapılan genel seçimler sonrasında kurulan ilk Demokrat Parti (DP)- CTP) koalisyon hükümetinde Eğitim ve Kültür Bakanı olarak görevlendirildi. İkinci DP-CTP koalisyon hükümetinde de aynı görevi üstlendi. Üçüncü DP-CTP koalisyon hükümetinde ise Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.


Talat, 14 Ocak 1996 tarihinde yapılan 14’üncü Genel Kongre’de Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin Genel Başkanlığına seçildi. 1998 yılında ve 14 Aralık 2003 tarihinde iki kez olmak üzere Lefkoşa ilçesinden milletvekili seçildi. 13 Ocak 2004 tarihinde CTP-DP Koalisyon Hükümeti’ni kurdu.


20 Şubat genel seçimlerinden zaferle çıkan CTP-BG Genel Başkanı ve Başbakan Mehmet Ali Talat, halen 2. CTP-BG/DP koalisyon hükümetinde Başbakanlık görevini yürütüyor.


İngilizce bilen Talat, Oya Talat ile evli. Çiftin bir kız ve bir erkek çocuğu bulunuyor.
 


 

678540cookie-checkİlk solcu Türk Cumhurbaşkanı: Talat

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.