Çığlıkara’daki sedir katliamı yargıya taşındı

Bölgedeki taş ocaklarından en çok etkilenen köyler olan Armutlu ve Avşar köylüleri ruhsatların iptal edilmesi için Mahkemeye dilekçe vererek suç duyurusunda bulundu. Çinli firmaların da çalıştığı bölgeden çıkartılan mermer, Çin ve ABD’ye ihraç ediliyor.

LÜBNAN’DA KALAN 20 SEDİRİ ASKERLER BEKLİYOR

Köylülerin Avukatı Cengiz Baldıroğlu, Avşar Köyü Muhtarı Ahmet Atılgan ve Armutlu Köyü Muhtarı Fazlı Gürkan’la birlikte dava dilekçesini vermek için geldiği Antalya Adliyesi önünde açıklama yaptı. Açıklamada, Çığlıkara’da sürdürülen taş ocağı faaliyetlerinin bir an önce durdurulmasını talep etti. Türkiye’nin dünyanın en değerli sedir ormanına sahip çıkamadığını söyleyen Baldıroğlu, türe adını veren Lübnan Sedirinin bu gün Lübnan’da yalnızca 20 tane bulunduğunu ve bu sedirlerin de askerler tarafından korunduğunu dile getirdi. Çığlıkara’da mermer ocağı açılması için Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından ruhsat verildiğini belirten Baldıroğlu, “1514 Çaldıran Savaşı’nı görmüş bu Sedir ağaçlarını katlederek kıydırarak altındaki taşların alınması için taş ocağı mermer ocağı ruhsatı verdi. Bizde bunları iptal etmek için dava açtık. Bu kültür mirasımız olduğu gibi dünya kültür mirasıdır. Bu ağaçların kesilmesi halinde ekolojik denge bozulacaktır. Yağmur düzeni akarsu düzeni değişecektir” diye konuştu.

‘KORUMAK YERİNE TAŞ OCAĞI RUHSATI VERİLDİ’

Köylülere destek veren Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz de Elmalı Çığlıkara Sedir ormanlarının dünyanın en önemli ormanları arasında bulunduğunu kaydetti. Çığlıkara Ormanlarının endemik bitki türleri açısından da zengin bir bölge olduğunu söyleyen Gündüz, bölgenin büyük bir kısmında koruma alanı olduğunu, ancak Çevre ve Orman Bakanlığı’nın bunu genişletmek yerine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın verdiği ruhsatlara göz yumduğunu öne sürdü. Gurup basın açıklamasının ardından suç duyurusu dilekçesini Antalya Nöbetçi İdari Mahkemesi’ne verdi.

ÇIĞLIKARA’NIN MERMERİ ÇİN’E GİDİYOR

Literatüre Lübnan Sediri (Cedrus libani) olarak geçen ancak bugün Toros Sediri olarak düzeltilen türün dünyadaki en önemli yayılma alanına sahip olan Elmalı Çığlıkara ormanlarında beş yıldır sürdürülen taş ve mermer ocağı faaliyetleri için bugüne kadar 2 bin metreküp’ten fazla ağaç kesildi. Yetkililerin verdiği bilgiye göre yıllık iki-üç yüz metreküp civarında ağaç kesimi yapılan bölgede 20 bin hektarı düzenli orman olmak üzere yaklaşık 50 bin hektarlık alanda 30 milyon sedir ağacı bulunuyor. Türkiye’nin en önemli anıt ağaçlarından olan 2002 yaşındaki Koca Katran başta olmak üzere Aslan ardıç (1702), Koca sedir ( 1072) ve Şah ardıç (802) gibi anıt ağaçları bünyesinde barındıran Çığlıkara’dan çıkartılan mermerler başta Çin ve ABD olmak üzere yurt dışına ihraç ediliyor.

Fotoğraflar: Yusuf Yavuz arşivi

1. fiziki bölge harita

2. İş makineleri ve dev kamyonar sedirlerin arasında böyle çalışıyor

3. Çığlıkara için açılan dava dilekçesi idare mahkemesine verildi

4. Çığlıkara ocak (1)

5. Çığlıkara patlangıç mevkii mermer ocağı

6. Çığlıkara tabiatı koruma alanı harita (atlas)

7. Çığlıkara’da çince levhalar madencilere yol gösteriyor

8. çığlıkara’dakesilen ağaçlar

9. Çığlıkara

10. Çığlıkarada ormanın kalbinde dev oyuklar açılmış

1515990cookie-checkÇığlıkara’daki sedir katliamı yargıya taşındı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.