Ölümden kaçan İranlı eşcinsele vize yok

İran’a gönderilmesi durumunda idam edileceğini öne süren Kazemi’nin, İngiltere’den kaçtığı açıklandı.


Erkek arkadaşı eşcinsel olduğu gerekçesiyle İran polisi tarafından idam edilen 19 yaşındaki Mehdi Kazemi, yaşamak için sığındığı İngiltere’den sınır dışı edilmemek için Hollanda’ya kaçtığı belirtildi.


2004 yılında İngilizce öğrenmek için İngiltere’ye gelen Mehdi Kazemi, İranda’ki erkek arkadaşının eşcinsel olduğu gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alınarak idam edildiğini öğrenince, yaşamak için bu ülkede kalmaya karar verdi.


2006 yılında gerçekleşen idam öncesinde İran’da bulunan babasıyla bir telefon görüşmesi yapan Kazemi, erkek arkadaşının polis sorgusu sırasında partner olduğunu itiraf etmesi üzerine hakkında yakalama emri çıkartıldı. İran’a geri dönmesi durumunda idam edileceğini anlayan genç adam, İngiliz devletine sığınarak, yardım istedi.


Yakınlarının verdiği bilgiye göre ölüm ve yaşam arasındaki ince bir köprüde duran Kazemi’nin umutlarını bağladığı İngiltere, 2007 yılında sığınma telebini reddetti. Sınırdışı edileceğini anlayan genç adam, idal edilmememek için İngiltere’den kaçarak Hollanda’ya sığındı. Sığınma talebini inceleyen Hollanda mahkemesi, sınırdışı edilmesine kesin gözüyle bakılan Kazemi’yi, şimdilik İngiltere’ye geri göndermeme kararı aldı.    


BAKANA MEKTUP YAZDI


Mehdi Kazemi, Hollanda’dan İngiliz İçişleri Bakanı Jacque Smith’e gönderdiği mektupta şunları belirtti:


“Sayın Bakan, sizi temin ederimki İngiltere’ye sığınmak için gelmemiştim. Ükenize sadece okumak ve ardından ülkeme geri dönmek amacıyla gelmiştim. Fakat geçen 5 ay içerisinde İran’daki durumumda değişiklik oldu. Bir eşcinsel olduğumu öğrenen İranlı yetkililer, hakkımda yakalama emri çıkartmış. Erkeklere olan ilgimi kontrol etmek imkansız…Bu hayatım boyunca birlikte yaşamak zorunda kaldığım bir şey…Bu hislerle doğdum ve bu gerçeği değiştiremem. Ama İran’da bu hislerimi, duygularımı açıkça ifade edemeyeceğim de bir gerçek.İran’ geri dönersem tıpkıi arkadaşım gibi gözaltına alınır ve sonra da idam edilirim…”


EŞCİNSELLERDEN DESTEK


Kazemi’nin geleceğine ilişkin kararı Hollanda mahkemeleri verecek. Mahkeme, genç adamın Hollanda’da sığınmacı olarak kalmasına ya da İngiltere’ye gönderilmesi yönünde kesin kararını yakında açıklayacak.


Kazemi’nin sınırdışı edimesine ilişkin haberlerin medyada yer alaması üzerine harekete geçen İngiliz ve Hollandalı eşcinsel ve insan hakları savuncuları, Avrupa genelinde bir kampanya başlatarak, Kazemi’nin İngiltere’de kalmasına izin verilmesi yönünde baskı yapacak.


İngiltere’nin Kazemi gibi eşcinsellerin korunması için daha çok çaba harcaması gerektiğini vurgulayan Britanya Eşcinsel Sığınmacı grubu üyesi Omar Kuddus, İngiliz makamlarının Dablin Antlaşması’na aykırı hareket ettiğini belirtirken, eşcinsel hakları örgütü üyesi Peter Tatchell’de, hükümetin politikasını ‘insafsız ve utanç verici’ olarak nitelendirdi.


Tatchell,”Kazemi ülkesine gönderilirse idam edilecek. Bu, Britanya’nın mülteci konvansiyonu’da belirtilen hükümlülüklerini ihlal ettiğ anlamına geliyor” diye konuştu. 


FOTOĞRAF: Mehdi Kazemi ve partnerinin İran’daki infazı…

810450cookie-checkÖlümden kaçan İranlı eşcinsele vize yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.