Lokma çılgınlığı Londra’ya ulaştı!

Türkiye’de adeta bir çılgınlık halini alan Lokma salgının Londra’ya da ulaştı. Geçen bahar aylarında kurulan “LOL Lokma of London” çikolatalı lokmayı ilk defa Londra’ya taşıdı. LOL Lokma of London takımı ilk olarak şehrin farklı sokak pazarlarında geleneksel seyyar arabalarıyla Lokmayı Londra’lılara tanıtmayı hedefliyor.

Bir Kadim Tatlı

Doğu Akdeniz’in en bilinen ve kadim tatlılarından bir tanesi olan Lokma bir süredir Türkiye’yi yeniden kasıp kavuruyor. Her ne kadar daha çok İzmir ile özdeşleştirilse de İstanbul’dan başlayan bir salgın kısa bir sürede Türkiye’yi sardı. Öyle ki geçtiğimiz iki üç sene içinde neredeyse bütün şehirlerin ve tatil yörelerinin cadde ve sokakları yeni açılan Lokma dükkanlarından geçilmez oldu. Aslında bu çılgınlığın altında yeni marka ve girişimcilerin yeni nesil bir lokmayı piyasaya sürmeleri yatıyordu.

Küçük Girişimciler ve Lokma

Yeni nesil lokmayı ilk defa Londra’ya taşıyan bir girişim olan “LOL Lokma of London” da özellikle dar bütçeye sahip küçük girişimcilerle birlikte lokmayı Londra’ya ilk önce tanıtmayı ve daha sonra da yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Yeni Nesil Lokma

Daha çok şerbet ile bilenen ve 1990’lı yıllarda yaygınlaşan AVM’lerde oldukça kalitesiz versiyonlarının yaygınlaşması ile itibar kaybeden Lokma yeni nesil haliyle adeta yeniden doğdu. Yeni nesil lokmanın alamet-i farikası ise başta çikolata olmak üzere çeşitli tatlarla kızarmış hamurun harmanlanmasıydı. Dahası Lokma yani hamur topunun içine çikolata zerk ediliyordu. Çağımızın çikolata hastalığı ile hamur aşkı Türkiye gibi bir ülkede kısa sürede bir lokma patlamasının, hatta çılgınlığının ortaya çıkmasına neden oldu.

“Doğum yeri Yunanistan”

Aslında bunu da Türkiyeli girişimciler icat etmediler. Yıllarca Yunanca şarkılara Türkçe söz yazarak ve bunu da çok açık etmeyerek yapan bestekar ve şarkıcılar gibi Ege’nin karşı kıyısında bir süredir yaygınlaşan bir trend sadece ithal edildi. 1997 Marmara depremi sonrası Türkiye ile Yunanistan arasında başlayan bahar, Türk dizilerinin Yunanistan’da sevilmesi ile devam etmiş ve bu tarihlerden sonra iki halk artan oranda bir birlerinin ülkelerini ziyaret etmeye başlamışlardı. Bu ziyaretçilerden bazılarının Yunanistan’da hem geleneksel olarak şerbet yerine bal ile servis edilen hem de içine çikolata zerk edilmekte olan Lokmaya bigane kalması beklenemezdi. Bu ithalat Türkiye’ye gelir gelmez de teveccüh bulmakta zorlanmadı. Her ne kadar açık bir etkilenme olsa da bu yeni nesil lokma “geleneksel Türk tatlısı” olarak ve milli duygulara hitap edilerek halka sunuldu.

Ortak Kültür

Aslında kızarmış hamur tatlısı veya hamur topu olarak Lokma dünyanın hemen hemen bütün kıtalarında ve ülkelerinde bir biçimine rastlanabilecek antik bir tatlıdır. Adı çok farklıdır ama özü aynıdır. Doğu Akdeniz’in kuzeyinde Türkiye’de lokma, Yunanistan’da Loukoumades adını almıştır.

Her ne kadar Türkiye’de çok ciddi bir ilgi ve teveccühe mazhar olsa da hem genel olarak yeni nesil lokmayı ilk bulanlara karşı gösterilen vefasızlık hem de her köşeye bir Lokmacı dükkanı açma arsızlığı kısa bir sürede Lokma’nın da diğer birçok ürün gibi tüketilmesini ve değerinden düşürülmesine yol açacağa benziyor.

“LOL Lokma of London”

Türkiye’de adeta bir çılgınlık halini alan Lokma salgının Londra’ya ulaşmaması beklenemezdi. Geçtiğimiz bahar aylarında kurulan “LOL Lokma of London” çikolatalı lokmayı ilk defa Londra’ya taşıyan bir girişim. Türkiye’deki salgın halinden biraz şikayetçi olan LOL Lokma of London takımı ilk olarak şehrin farklı sokak pazarlarında geleneksel seyyar arabalarıyla Lokmayı Londra’lılara tanıtmayı hedefliyor. Hem geleneksel seyyar arabalarına hem de bal ve tarçın gibi geleneksel lokma tadına sadık kalmaya çalışan LOL Lokma of London şimdiden Londra’nın farklı noktalarında Londralılardan çok iyi geri dönüşler ve övgüler aldıklarını ifade ediyorlar. Day-Mer ve London Dessert Festival gibi önemli festivallerin yanı sıra Brick Lane Upmarket, West Indian Quay, Dalston Ridley Market, St. Katharine Docks gibi çok farklı profillere sahip marketlere giren “LOL Lokma of London” kısa zamanda bir hız yakalamışa benziyor.

Küçük Girişimciye Uygun bir Yaklaşım

“LOL Lokma of London”un kurucu şirketi Seven Turns’den Alper Çetinkaya çok kısa bir sürede Londra’da da Türkiye’deki gibi tüketici ve geleneksel tadın değerini düşürecek bir salgından endişe ettiklerini gizlemiyor. Bunun için çok iyi bir fizibilite ve değerler sistemini oturtmak gerektiğini düşünüyor. Bu amaçla bu işi yapmak isteyenlere de yardımcı olmak için Franchise hazırlıkları yaptıklarını ifade eden Çetinkaya dünyanın dört bir yanından gelen Londralılarla kendi ülkelerinin lokma benzeri tatları üzerine sohbet etmekten büyük keyif aldıklarını ve bunun çalışma azimlerini arttırdığını dile getiriyor. Şimdiden dört seyyar arabasını Londra’nın farklı marketlerinde konuşlandıran LOL küçük girişimcilere kendi seyyar arabalarına sahip olma imkanı da sunuyor. Hatta pazarlarda yer almaları için destek oluyor, yol gösteriyor.

LOL Lokma of London

“LOL Lokma of London” daha çok milliyetçi hezeyanların konusu olan ürünleri için hazırladıkları bütün metin ve reklamlarda Lokma ve Loukoumades kelimelerini birlikte kullanmaya özen gösteriyor. “LOL Lokma of London” kendilerine bir de anlamlı bir göndermeye sahip slogan bulmuşlar “All Fried Dough Balls of the World: Unite!”
Kısa bir süre içinde Türkiye’de yaşanan çılgınlığın Londra’da nasıl bir seyir izleyeceğini de yaşayarak göreceğiz.

2336980cookie-checkLokma çılgınlığı Londra’ya ulaştı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.