Londra emniyet müdürü istifa etti

Bir süredir hedef olduğu eleştiri ve suçlamalar nedeniyle yıpranan bir isim olan Blair son olarak aynı zamanda Londra polis teşkilatının da başkanı olan Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ın desteğini kaybetmişti.


Johnson, Blair'in ''seçkin'' olarak nitelediği hizmetlerini övdü, ama yeni bir lider kadrosunun teşkilata daha yararlı olacağını vurguladı.


Ian Blair, 2005 şubat ayında atandığı görevinden 1 Aralık itibarıyla ayrılmış olacak.


Başarısız olduğunu düşündüğü ya da teşkilata ve kendisine yönelik baskılar nedeniyle değil, ''Londra ve polis teşkilatının çıkarına olduğu için görevinden ayrıldığını'' söyledi.


Londra Belediye Başkanı Johnson seçilmesinden bu yana Blair'e kamuoyu önünde açık bir destek vermemekte ısrar ediyordu.


Blair, görev süresinin sona erdiği 2010 yılına kadar görevde kalmak istediğini belirterek, ''Ama dün yapılan toplantıda yeni belediye başkanı zarif ama kararlı bir şekilde polis teşkilatının başında bir lider değişimi istediğini açık bir biçimde ifade etti'' dedi.


Ian Blair'in görev dönemi yoğun tartışmalarla geçti.


7 Temmuz'da Londra'yı hedef alan saldırıların ardından düzenlenen bir operasyonda Brezilyalı masum bir gencin öldürülmesi ve bu cinayetin hemen ardından kamuoyuna verdiği yanıtların yanıltıcı olması Blair açısından en önde gelen eleştiri konularından biriydi.


Bir diğer eleştiri Blair'in emniyet ihalelerini yakın bir arkadaşına verilmesi konusunda odaklanıyor.


Bu iddialar, müfettişler tarafından da soruşturuluyor. (BBC)


BASININ YORUMU


Londra Emniyet Müdürü Ian Blair'in dünkü istifası, pek çok gazetede manşette.


Gazeteler bu istifanın Muhafazakar Partili Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ın baskısıyla geldiği görüşünde birleşti.


The Guardian gazetesi Londra Emniyet Müdürü'nün "Muhafazakarların darbesi" ile görevden uzaklaştırıldığını şöyle öne sürdü:


"Bu darbeyi Londra Belediye Başkanı Boris Johnson tasarladı. Johnson, Muhafazakar Parti iktidara gelinceye kadar da bu göreve asaleten atama yapmaya gerek olmadığını söyledi. İstifa eden emniyet müdürünün arkadaşları, Blair'in yeni bir atama yapılıncaya kadar görevinde kalmasının istenmediğini söylediler. Boris Johnson'ın güç gösterisine İşçi Partili İçişleri Bakanı Jacqui Smith'ten tepki geldi. Normalde Londra Emniyet Müdürü'nü ancak İçişleri Bakanı atayıp görevden alabiliyor."


Diğer gazete başlıkları da şöyle:


The Daily Telegraph: "Blair'i istifaya Boris zorladı"
The Independent: "Boris polis şefini arkadan vurdu"
The Times: "Londra polis şefi, Muhafazakarların darbesiyle uzaklaştırıldı"
The Financial Times: "Emniyet müdüründen gönülsüz istifa"


FOTOĞRAF: Ian Blair 3 yıldır sürdürdüğü Londra Emniyet Müdürü görevinden istifa etti. Blair son dönemde sıkça eleştirilen bir polis müdürüydü.



 

815890cookie-checkLondra emniyet müdürü istifa etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.