Londra Kürt Film Festivali Min Dit ile başladı

Bu yıl 20-30 Kasım arasında 6’ncısı düzenlenen Londra Kürt Film Festivali açılış filmi genç Kürt Yönetmen Miraz Bezar’ın yönettiği Min Dît (Ben Gördüm – Children of Diyarbakır) isimli film oldu.

Ortak yapımcılığını Almanyada yaşayan Türkiyeli ünlü yönetmen Fatih Akın’ın yaptığı film bu yıl Kırkaltıncısı yapılan Antalya Uluslararası Film festivalinin yarışma bölümünde gösterilmiş ve Kürt gazeteci ve yazar Evrim Alataş’a en güzel öykü ödülü kazandırmıştı.

Festival programındaki uzun ve kısa metrajlı 127 film Londra’nın dört bir yanındaki 6 ayrı sinemada gösteriliyor. Festival filmlerinin yer aldığı sinemalar şunlar:

“Rich Mix (Shoreditch bölgesi), Amnesty International UK (Shoreditch bölgesi), Riverside Studios (Hammersmith bölgesi), Birkbeck University Cinema (Merkez Londra, Russell Square bölgesi), Shortwave Cinema (London Bridge ve Bermondsey bölgesi), Spring Studios…”

Bu yıl ki Festival’de ayrıca ilki 2007’de gerçekleştirilen Yılmaz Güney Kısa Film Yarışması’nın İkincisi de yapılıyor. Festivale gönderilen 80 film içinden ön elemeye kalan 45’inin içinden seçilecek birinci 30 kasım günü yapılacak olan kapanış etkinliğinde ilan edilecek.

Festivalde gösterilecek tüm filmlerin programına İngilizce, Kürtçenin Kurmanji ve Sorani lehçeleri ile hazırlanmış festival websitesi www.lkff.co.uk üzerinden veya en yakın market, cafe restaurant vb. yerlere dağıtılan festival program kitapçığı üzerinden ulaşılabilecek.

Festivalin bu yılki sponsorları arasında ise Kürdistan Bölgesel Hükümeti Kültür Bakanlığı, Kürdistan Bölgesel Hükümeti Birleşik Krallık Temsilciliği, Aso Gazetesi, Levenes Avukatlık Bürosu, B Plan, Cybotex, Etnic Minority Foundation, Lebara Mobile, Z Cafe Bar, Print Gallery, Donya Restaurant’ın yanısıara medya sponsorları arasında çok sayıda satellite TV kanalı, Telgraf Gazetesi ile Londra Toplum Postası gazeteleri de yer aldı.

Galaya katılanlara sorduk?

Gala filminin resepsiyonuna 500’e yakın kalabalık bir davetli gurubu katıldı. ABD, Türkiye, Almanya ve Irak’tan da gelen festival konukları arasında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ortadoğu ve Güney Asya Danışmanı Irak Kürt kökenli Herro Mustafa, Irak Kürdistan’ı Londra Temsilcisi “Bayan Sami Abdul Rahman”, Min Dît yönetmeni Miraz Bezar, yönetmen Yüksel Yavuz ve Kazım Öz vardı. Ayrıca resepsiyonda Kürt sinema sanatçıları, dernek temsilcileri, Kürt kökenli belediye meclis üyeleri ve sinemaseverler de yer aldı.

Galaya katılan bazı konuklar gazetemize şunları söylediler:

Herro Mustafa (ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ortadoğu ve Güney Asya Danışmanı): Festival’de gösterilecek “American Herro” belgeselinde hikayemi göreceksiniz. Ben de pek çoğunuz gibi politik sığınmacı olarak ailemle ABD’ye gittiğimizde çok kötü yaşam koşulları bizi bekliyordu. Benim hikayem aslında sizin de hikayeniz. Bu festivalde bulunmaktan dolayı onur ve gurur duyuyorum. Londra gibi bir merkezde Kürt filmlerinin toplu olarak izlenmesi de sevindirici.

Mustafa Gündoğdu (Londra Kürt Film Festivali Koordinatörü): Dünyada başlayan ilk Kürt film festivaliyiz. New York’taki festival de benim insiyatifimle başlatıldı. Bu yıl 6’ncısu yapılan festival filmleri gösterimi 6 sinemada 11 gün boyunca sürecek. Her taraftan konuklarımız var. Bir yıllık bir emeğin sonucunda bu kadar filmi ve insanı toplayabildik. Umarım herşey yolunda gidecek. Sevinçliyiz. Yaptıklarımızın Kürt sinemasına bir katkısı olur umarım.

Havin Funda Saç (Bahoz filmi oyuncusu): Biz Türkiye’de bu Kürt filmlerini birarada görme şansı bulamıyoruz ama bu festivalde bu fırsatı yakalamaktan çok mutluyum. Türkiye’deki açılım çok olumlu ama yine de yeterli olmadığını düşünüyorum. Türkiye’de Dersim isyanı ve bazı yerlere Kürt isimlerinin geri verilmesi tartışılmaya başlandı. Bunlar çok olumlu gelişme ama biraz daha zamana ve daha çok cesarete ihtiyaç var. Akan kan durmalı.

Hüseyin Kabak (Cheeeese filmi yönetmeni): Ailem Maraşlı. 28 yaşındayım. Almanya’da doğdum ve halen sinema okuyorum. 2 kısa filmim ve bir de Nisan’da gösterime girecek uzun metrajlı filmim var. Kısa filmlerim şimdiye kadar dünyada 42 festivale katıldı. Kendi filmimi ilk kez Kürt insanına göstereceğim için çok mutluyum. Bir filmim Ankara ve İzmir’de de gösterilmişti. Amcam ve kuzenlerim izlemişler. 20 yıl önce Kürtçe’nin yasak olduğu bir yerde benim yaptığım Kürtçe filmi izlemek onları duygulandırmış haliyle. Türkiye’deki gelimeleri izleyemiyorum ama sanatçı olarak elimden gelini yapmaya hazırım.

Arzu Peşmen (Britanya Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanı): Festival organize komitesinde yer alan birisi olarak bunun gerçekten çok zor bir iş olduğunu söyelyebilirim. Bütün arkadaşlar çok yoğun çaba gösterdiler. 4 parçadan sinema severleri ve sinemacıları biraraya getirmesi açısından çok önemli. Filmleri izlediğinizde bu toplumun ortak sıkıntı ve sevinçlerini göreceksiniz. Umarım Festival filmleri pek çok izleyiciyle buluşur. Böylesi bir festival için ‘darısı Türkiye’ye’ diyorum.

827310cookie-checkLondra Kürt Film Festivali Min Dit ile başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.