Londra’da bisikletli olmak

İki teker üzerinde hayat Hollanda ve Danimarkanın başı çektiği ülkerlerdeki seviyelere İngilterede de gelir mi bilinmez ama yükselen bir trend gösterdiğini sokaklara bakarak görebiliyoruz. Belki biraz da az karbonlu, bol organik yaşam tarzının genç nüfusunun bunda etkisi var.

Böyle parlak bir giriş yapmışken işin biraz da kasvetli tarafına geleceğim ki bu aynen yazının başındaki gibi parlak 6 temmuz günü bisikletli bir grup olarak gittiğimiz Clapham Common’dan dönüşümüzde önümüze çıkan kapatılmış yol, polis arabaları, ambulanslar ve kenara uzanmış bir “Boris Bike” ve onun yanında duran bir alışveriş poşetinin hissettirdikleri gibi kasvetli devam edecek.

Ölen 20 yaşında bir Fransız kadın Philippine de Gerin-Ricard, kaza 5 temmuz akşamı iş dönüşü saatlerinde olmuş. Philippine 4 aylığına staj için İngiltereye gelmiş ve ölüm onu burada bulmuş. Yine sebep şehir içinde dolaşan, şehir içi trafiğindeki güvenlik problemleri şu sıralar çok tartışmalı olan kamyonlardan biri. Bunun üzerine London Cycling Campaign (LCC) 12 Temmuzda 1500 bisikletlinin katıldığı bir protesto organize etti.

BBC’den ve LCC’den devşirdiğim verilere göre geçtiğimiz yıl bisiklet kazaları İngiltere tarihinin en yüksek seviyelerine çıkmış. İngiltere genelinde 122, Londrada 14 bisikletli kazalarda hayatlarını kaybetmişler. Bunlar olurken öte taraftan Barclays’in sponsorluğunu üstlendiği Londra merkezde her köşe başında gördüğünüz bisikletler, Cycle Superhighway (CS) adı altında hali hazırda bulunan bisiklet yollarına ek olarak bisikletliler için özel olarak projelendirilmiş yüksek güvenlikli olmayı vadeden bisiklet yolları ve son zamanlarda duymaya başladığımız Boris Johnson’ın önümüzdeki on sene içinde Londrada bisiklet yollarına ayrılan bütçenin 1 milyar poundu bulacağına dair söylemleri karşımıza çıkıyor.

Kazalarla ilgili gelen veriler bisiklete olan talebin, işin güvenlik kısmıyla ilgili yatırım yapması beklenen hükümet ve belediye tarafında tam karşılık bulamadığını görülüyor. Kaldı ki oldukça şaşaalı tanıtımları yapılan belki sırf bu nedenle de üzerlerine epey bir bisikletli trafiği çeken Cycle Superhighway’lerin bir fiyasko olduğunu görüyoruz. Şuan yaşamakta olduğum Bow bölgesine geçtiğimiz yıl taşındığımız zamanlarda bölgeden CS2 geçtiği için oldukça heyecanlanmıştım. Fakat bu rotayı kullandığımda bisiklet yolunun sadece oldukça yoğun trafikli yoldaki mavi boyalı bir bölge olmaktan daha öteye gidemediğini gördüm. Bunun haricinde karşınıza çıkacak olan Whitechapel’deki gündüz yol kenarındaki pazarda yük doldurup boşaltan araçlar, yolu daraltıp yer yer bisiklet yolunu da işgal eden kazı çalışmaları, otobüs duraklarının sizi trafiğin orta yerine itelemesi ve trafiğin yoğun olduğu anlarda sizi sağdan sağdan sıkıştıran hatta yolunuzu kesebilen araçlar da bu rotada karşınıza çıkacak sürprizler. Yani paketin içi aslında hiç de öyle TFL’in sitesindeki göründüğü gibi değil.

Altyapının yanı sıra önemli bir kısmı inşaat aktiviteleriyle ilgisi olan kamyonlar da bisikletliler için büyük tehlike oluşturuyor. Bunun nedeni bildiğiniz gibi kamyonların kör noktalarının çokluğu ve bir kere bu kör bölgelere girdinizmi kamyonun yapacağı herhangi bir tehlikeli harekette kaçmanızın neredeyse imkansız olması. Buna karşı LCC, şehir içindeki inşaat işlerinde büyük payı olan ayrıca ihale verdiği firmalar üzerinde de büyük gücü olan belediyeleri hedef alan, gerekli fiziksel donanıma sahip daha güvenli kamyonlar kullanılması için kampanyasını başlattı (Safer Lorries Campaign). Buna Londradaki birçok yerel yönetimden olumlu karşılık geldi. Türkçe konuşan nüfusun yoğunlukta olduğu Hackney ve Harringay belediyelerinin çağrıya karşı aldıkları önlemler LCC tarafından 5 üzerinden sırasıyla 3 ve 2 olarak değerlendirilmiş. Komşu olan Islington 5 üzerinden 5 alan Londrada şimdilik sayısı on olan belediyelerden biri. Boris Johnson’da iki ay önce şehir içinde dolaşacak kamyonlara güvenlik zorunlulukları saat kısıtları gibi önlemler getireceklerini duyurmuştu. Konuyu Institution of Civil Engineering’in dergisi olan New Civil Engineer magazine de, takip eden haftadaki özel sayısında işledi.

Dün Holborn’da yine bir ölümlü bisiklet kazası meydana geldi. Londrada’ki Son üç haftadaki üçüncü bisikletli ölümü bu yılki beşinci… LCC bu akşam yine Russel Square’e bütün Londradaki bisikletlileri kendi güvenlikleri için seslerini duyurmaları için protestoya çağırdı, ben de orada olacağım. Umarım sesimiz duyulur ve bu kaza bir son olur.

______________________

Çağrı Tozluoğlu / Londra 16.07.2013

764380cookie-checkLondra’da bisikletli olmak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.