Londra’da küresel ekonomi zirvesi

İki günlük toplantı bir anlamda ABD’nin Pittsburgh kentinde 24-25 Eylül’de düzenlenecek olan G20 liderler zirvesine hazırlık niteliğinde.

Toplantıda bakanların küresel ekonominin güçlendirilmesi taahhüdünde bulunmaları bekleniyor.

Londra’da 2 Nisan’da düzenlenen G20 zirvesinde küresel mali krizle mücadele için 1,1 trilyon dolarlık bir paket üzerinde anlaşılmıştı.

Bunun için IMF kaynakları üç katına çıkarılarak 750 milyar dolara yükseltilmişti. Küresel ticaretin canlandırılması için 250 milyar dolar, uluslararası kalkınma bankaları için ise 100 milyar dolarlık kaynak sağlanması üzerinde uzlaşılmıştı.

Sıkı finansal düzenlemeler

Bugünkü toplantı öncesinde İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından imzalanan bir mektup, dün AB dönem başkanı İsveç Başbakanı’na yollandı.

Mektupta liderler, mevcut krizin tekrarlanmaması için daha sıkı finansal düzenlemeler talep ediyor. Liderler Avrupa Birliği’nin canlandırma paketlerini uygulama kararlılığını da vurguluyorlar.

Krizin aşılmasıyla beraber bu canlandırma paketlerinin eşgüdümlü olarak terk edilmesi çağrısı da liderlerin mektubunda yer alıyor.

Liderlerin öngörüsüne göre finansal kuruluşlar, kriz öncesindeki çalışma yöntemlerine geri dönemeyecek.

Mektupta, ikramiyeler konusunun daha sıkı bir biçimde düzenlenmesi ayrıca spekülatif eylemlerin dengelenebilmesi için bankaların sermaye yapılarını daha da güçlendirmeleri isteniyor.

Maliye bakanları ayrıca bir bankanın gerektiğinde finansal sistemi sıkıntıya sokmadan tasfiye edilebilmesi için gerekli gözetim mekanizmalarını güçlendirecekler.

Mart 2010’dan itibaren bankacılık konusunda geçerli olacak yeni uluslararası standartları yaşama geçirmeyen ülkelere uygulanacak yaptırımlar da karara bağlanacak. (BBC)

1217180cookie-checkLondra’da küresel ekonomi zirvesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.