Londra’da Namık Kemal’den sonraki ilk önemli siyasi

Türkiye’ye gittiğinizde “Türkiye oradan nasıl görünüyor?” sorusuyla mutlaka karşılaşmışsınızdır. İngiltere basınında Türkiye son yıllarda çok kötü görünüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kibirli ve başkanlık saplantılı yeni bir Putin, Türkiye’nin parlamento sistemi kağıt üstünde, ekonomisi kırılgan olarak tanımlanıyor. Özgecan olayı sonrasında turistlere Türkiye uyarısı da cabası.

Geçen hafta Times “Gelişmekte olan ülkeler arasında performansı en kötü para birimi TL” diye yazdı. Financial Times da Türkiye’nin artık güvenilir bir ülke olarak görülmediği yorumunu yaptı. Guardian ise “Türkiye, soykırımda ‘rezil’ oldu” diyerek, Türkiye’nin Çanakkale Şavaşı’nın 100’ncü yıl anma törenlerini 24 Nisan’da organize etmesini ağır bir dille eleştirdi.

Bunların hepsi ciddiye alınması gereken değerlendirmeler. Klulağımızı tıkayamayız. Bu arada AKP’nin ilk iktidar olduğu zaman İngiltere basınındaki yorumların tersi olduğunu da hatırlatmalıyım.

Dostlar İngiltere’den memleketin manzarası sisli ve bol çakallı görünüyor… Şimdi bu ortamdaki ülke 7 Haziran’da genel seçimlere gidiyor.

Yurtdışı seçmenin memlekete daha geniş bir pencereden baktığı ve algısının da farklı olduğunu söyleyebiliriz. Yurtdışındaki seçmen sayısı az buz değil tam 2 milyon 800 bin… Bunun tam yarısı Almanya’da ve 100 bini de Birleşik Krallıkta oy kullanacak. Bu rakam siyasi dengeleri alt üst edecek konumda.

Ne yazık ki yurtdışı oy hakkı AKP döneminde tanındı. AKP’nin özellikle seçmenin yarısını barındıran Almanya’daki eski takunyalılardan yüzde 68 oy beklediği için bu yasayı çıkardığını söyleyebiliriz. Demokrasisi ecüş bücüş Irak bile yurtdışındaki vatandaşına oy hakkını çoook uzun süre önce tanımıştı.

***

Geçen hafta Londra’daki Kıbrıslı devrimciler her yıl olduğu gibi 1965’te adada faşistlerin katlettiği devrimci sendikacı Derviş Ali Kavazoğlu ve Kostas Misauli’yi birlikte andı.
Bu yılki anmaya da katıldım. İki sendikacının mücadele arkadaşı 84 yaşındaki Hulus İbrahim, “ABD ve İngiltere’nin soğuk savaş döneminde kapitalizmin en zayıf halkası Kıbrıs adasını sosyalist bloğa kaptırmamak ve güçlü sendikal örgütlenmeyi dağıtmak amacıyla halkı birbirlerine düşürdü ve adayı ikiye böldü…” yorumunu yaptı. Sanırım bu cümle adanın makus talihini özetliyor.

Hulus İbrahim, ardadaşlarını öldüren güçlerden 1958’de kaçarak Londra’yı mesken edinmiş. Osmanlı döneminde baskılardan kaçan Namık Kemal’in 1867’de Londra’da Hürriyet’i çıkardığını biliyoruz. Sanırım “Eski sendikacı ve AKEL üyesi Hulus İbrahim, Namık Kemal’den sonra Londra’ya gelen en siyasi Türk” denilebilir. Hulus İbrahim, Kıbrıs’ın ve Londra’daki bizim toplumun ayaklı tarihi. Kendisine upuzun ve sağlıklı ömürler diliyorum.

***

İngiltere Eğitim Bakanlığı Sınav Hazırlama Kurulu OCR, halen ülke genelinde uygulanmakta olan Türkçe GCSE, AS Level ve A Level sınavlarını “katılım düşüklüğü” gerekçesiyle durdurma kararı almıştı.

Konsorsiyum Başkanı Kelami Dedezade, 24 Nisan Cuma günü Konsorsiyum’dan bir heyetin Muhafazakar Parti Kuzey Enfield Milletvekili Nick De Bois ile birlikte OCR ile görüşmek üzere Cambridge’e gideceğini söyledi. Dedezade bu kampanya konusunda ailelerden büyük destek beklediklerini belirterek, OCR’de Mark Dawe’in dikkatine e-posta ([email protected]) ya da mektupla (OCR, 1 Hills Road, Cambridge, CB1 2EU) kararın geri alınmasının talep edilmesini istedi. Ayrıca OCR, 01223 553 311’den de aranabilecek. Dostlar lütfen ciddiye alalım…

1084600cookie-checkLondra’da Namık Kemal’den sonraki ilk önemli siyasi
Önceki haberÜreticiye kıyak, tüketiciye tuzak
Sonraki haberEn berbat tiryaki bizimkiler
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.