Londra’da ‘Türban Kapısı’ krizi

Tower Hamlets Belediyesi sınırları içinde bulunan ve Londra’nın çok kültürlü merkezlerinden biri olan Brick Lane girişine yapılması planlanan türban şekilndeki dev kemer, yöre halkı tarafından belediyenin yöreyi “yanlış kavrama”sıyla yorumlandı.

Halka yeteri kadar danışılmadığını belirten ve kendilerini hoş görülü ve çok kültürlü olarak tanımlayan yöre halkı, böyle bir anıt-kemerin, bölgeyi gettolaştıracağı gerekçesiyle projeye karşı çıktı.

“Kültürel İzler” projesi kapsamında planlanan bu kemerin, müslüman kadınlar tarafından bir hakaret olarak görülebileceği de belirtilerek proje, “dışlayıcı” bulundu.

Daha inşa edilmeden, halk arasında “Türban Kapısı” olarak adlandırılan kemer, çelik bir konstürüksüyondan oluşacak ve 1.8 milyon sterline mal olacak.

Nüfusun çoğunluğunun Bengaldeşli olduğu yöre, tarihleri onlardan çok daha eski olanYahudi ve Huguenot’lar yanında, aralarında Tracy Emin, Gilbert-George, Jake Chapman, ve aktör Samantha Morton’un da bulunduğu geniş bir sanatçı grubunu da barındırıyor.

Kemeri, ayrıca tamamen kamu bütçesinin çarçur edilmesi olarak değerlendiren yöre halkının protestoları nedeniyle, proje hakkında halka danışma süresi 22 Şubat’a kadar uzatıldı.

829540cookie-checkLondra’da ‘Türban Kapısı’ krizi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.