Londra’daki Suudi Kralı’na eleştiri yağmuru

Suudi Arabistan Kralı, İngiltere’ye altı uçakla geldi. Bagajlarının indirilmesi üç saat alan heyet, kent merkezine seksen dört limuzinle taşındı.


Kral Abdullah yirmi kadar danışmanıyla Buckingham Sarayı’nda ağırlanırken, dört yüz personelin de Londra’daki çeşitli otellere yerleşeceği öğrenildi.


Resmi tören çerçevesinde ilk olarak şeref kıtasını selamlayan Kral Abdullah, daha sonra atlı arabayla Kraliçe İkinci Elizabeth’le görüşeceği Buckhingham Sarayı’na götürüldü.


Ziyaret, Riyad’ın insan hakları sicili ve Londra ile imzaladığı silah anlaşmaları nedeniyle İngiltere’de tartışma yarattı.


Parlamentodaki üçüncü parti olan Liberal Demokratlar, ziyaret çerçevesindeki davetleri boykot etme kararı aldı.


İşçi Partisi’nden bazı milletvekilleri de, insan hakları örgütlerinin Çarşamba günü Suudi Arabistan büyükelçiliği önünde yapacakları protesto gösterisine katılmayı planlıyor.


Tartışmaların odağında, Suudi Arabistan’ın İngiliz silah şirketi BAE Systems’ten savaş uçakları satın almasına yönelik kırk yıllık bir proje olan El Yamama yer alıyor.


İngiliz hükümeti, bu projede Suudi tarafına rüşvet ödendiği iddialarına ilişkin olarak başlatılan soruşturmayı durdurmuştu.


Ulusal güvenlik gerekçesiyle alınan karar, hem İngiltere’de hem de ülke dışında tepki çekmişti.


Kral Abdullah’ın resmi temasları öncesi BBC’nin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Prens Suud el-Faysal, silah satışlarında herhangi bir usulsüzlük yapılmadığını savundu.


El Faysal, “Eğer kabul edilemeyecek derecede kötü ve ahlaksızca bir davranış olsaydı, bunun ortaya çıkmasında öncülük eden İngiliz hükümeti olurdu. Böyle bir şey olmadı. İngiltere’yle yeni bir anlaşma yaptık. Savaş uçakları satın alıyoruz. Eğer taraflardan biri uygunsuz hareket etseydi, bu ikinci anlaşma da olmazdı.” diye konuştu.


İnsan hakları kuruluşları, söz konusu savunma ihalaleri nedeniyle, İngiltere’nin Suudi Arabistan’daki insan hakları ihlallerine yeterince dikkat çekmediği görüşünde.


Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın İngiltere’ye gelmeden önce yaptığı bir açıklama da, ziyareti gölgede bırakacak gibi görünüyor.


Kral Abdullah, 7 Temmuz 2005’te Londra’yı hedef alan ve 52 kişinin öldüğü bombalı intihar saldırıları konusunda, ülkesinin İngiltere’ye istihbarat verdiğini, ancak İngiliz hükümetinin harekete geçmediğini savunmuştu. (BBC)


FOTOĞRAF: Kral Abdullah, Kraliçe II. Elizabeth tarafından resmi törenle karşılandı

806500cookie-checkLondra’daki Suudi Kralı’na eleştiri yağmuru

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.