Macarlar Kayseri’ye Çıkartma Yaptı

Macaristan Miskolc şehrinde büyük bir yatırım yapacak, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOSB) ravaber taşyünü izolasyon malzemesi üreten modern teknolojiye sahip büyük bir tesis ziyaret edildi.

Resmi görüşmelerde ilk olarak Vali Orhan Düzgün’ü ziyaret eden Macaristan Ankara Büyükelçisi Gábor Kiss, Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ve Macaristan Ticaret Ataşesi Bence Batızı, sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’i, Kayseri Ticaret Odası Başkanvekili Celal Hasnalçacı’yı, Ak Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden’i, Erciyes Üniversitesi Vekil Rektörü Prof.Dr.Hamza Çakır’ı, Talas Belediye Başkanı Yard.Doç.Dr.H. Mustafa Palancıoğlu’nu ve Kay- Grup, Kay TV’yi ziyaret ederek iki ülke arasındaki ticaret hacmini geliştirmek ve yeni işbirlikleri oluşturmanın yollarını aradılar.

Vali Orhan Düzgün, diplomatik ilişkilerin ötesinde güzel dostluklarımız oluştu

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Gábor Kiss ve Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz bir dizi görüşmeler ve ziyaretlerde bulunmak üzere Kayseri idarecilerini ziyaret etti. Ziyaretlerin ilkine Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ve Ticaret Ataşaesi Bence Batizi ile gelen Büyükelçiyi Valilik girişinde kapıda karşılayan Vali Orhan Düzgün, görüşmede yaptığı konuşmada, Büyükelçi Kiss ve Konsolos Şahbaz ve beraberindekileri Kayseri’de misafir etmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Macaristan Ankara Büyükelçisi Kiss’le diplomatik ilişkilerin ötesinde güzel dostluklarının oluştuğunu ifade eden Vali Düzgün, bu ikili işbirliklerinin oluşmasında değerli dostum ve Fahri Konsolos Osman Şahbaz’ın çok ciddi katkılarının olduğunu müşahade ediyoruz. Büyükelçi ve Fahri Konsolos çok uyumlu ve başarılı bir çalışma ortaya koyuyorlar. Gabor Kiss’in daha önce Kayseri’yi ziyaret ettiğini, kendisinin de Ankara’da Macaristan Büyükelçiliğine bir ziyarette bulunduğunu hatırlattı. Kiss’in İstanbul Başkonsolosluğu görevinden beri Fahri Konsolos ile birlikte Kayseri ile Macaristan arasındaki ilişkilerin gelişmesi yönünde çok gayretli çalışmaları bulunduğuna dikkat çekti Vali Orhan Düzgün, Fahri Konsolos Osman Şahbaz’ın da ikili ilişkileri koordine edip, katkı ve ivme kattığına değindi. 2013 Yılında Miskolc şehri ile Kayseri’nin kardeş kent protokolü imzaladığını ve ilişkilerin daha da geliştiğini hatırlatan Vali Düzgün, işbirliklerin gelişmesi için candan katkılarından dolayı Büyükelçi Gábor Kiss’e ve Fahri Konsolos Osman Şahbaz’a teşekkür etti.

Büyükelçi Gábor Kiss ise Vali Düzgün’e gösterdiği nezaketten dolayı teşekkür ederek, ziyaretlerin karşılıklı ilişkilerin gelişmesi açısından önem taşıdığına değindi. ”Yalnız tarihi akrabalıktan kaynaklanan münasebetimiz güçlü değil aynı zamanda modern dönemde stratejik bir müttefikliğimiz mevcut” dedi. Ayrıca, tarihi anıtların en iyi şekilde yaşatılması konusunda çaba harcıyoruz. TİKA ile bu konuda çok iyi bir işbirliğimiz bulunuyor. Bu işbirliğini şahsım olarak ben, Fahri Konsolosumuz değerli dostum Osman Şahbaz ve Başkan Dr. Serdar Çam ile birlikte başlattık. Bu yıl içerisinde Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının defnedildiği Zigetvar’daki türbenin yerini ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Macar ve Türk bilim insanları birlikte çalışmaktalar ve kazı çalışmaları devam etmektedir. Arkeologlarda türbenin bulunmasıyla ilgili olumlu beklentileri var. Budapeşte’de Gül Baba Türbesi de restore ediliyor. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Macaristan ziyaretlerinde açılışının yapılmasını arzuluyoruz. Güçlü sanayisi bulunan Kayseri ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizde de canlanmanın olduğunu gözlemliyoruz. Isı yalıtım malzemesi üreten büyük bir üreticinin Macaristan’da yaklaşık 40 milyon euroluk bir yatırım yapmayı planladıklarını bu durum ise bizleri mutlu etmektedir. Türkiye’nin ticaret ve sanayi açısından mühim şehirlerinden Kayseri bizim için büyük önem arzediyor. Mart ayında Kayseri Tarım ve Hayvancılık fuarına katılacağız. Mayıs ayında ise Macaristan’daki yatırımları destekleyen, ne gibi teşviklerin verildiği bir program yapmayı hedefliyoruz. Yine mart ayında kültürel bir etkinliği Valilik ve Büyüşehir Belediyesiyle birlikte gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

Konsolos Osman Şahbaz ise ”Kayseri ile Macaristan arasında işbirliklerinin gelişmesi ve büyümesi için üzerime düşen her türlü göreve her zaman hazırım” dedi.
Vali Düzgün Büyükelçi Kiss’e ziyaretin anısına Kültepe’de çıkartılan Asur Kralı’na ait meyve tabağı replikası ve Konsolos Şahbaz’a Erciyes Yılkı Atlarının fotoğraf tablosunu hediye etti. Büyükelçi Kiss’de Vali Düzgün’e Budapeşte arması bulunan madalya hediye etti.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ilişkilerimizi yukarı taşıyacağız

Macar heyet Kayseri ziyaretinin ikinci durağında Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’i ziyaret etti. Samimi ve sıcak bir ortamda geçen ziyarette iki dost ülke arasındaki ilişkilerin artırılması, karşılıklı ziyaretlerin gerçekleştirilmesi yününde görüşde bulunuldu.

Ziyarettte Büyükelçi Gabor Kiss ve Fahri Konsolos Osman Şahbaz Başkan Mustafa Çelik’i Macaristan’a davet etti.

Ziyaretten memnun olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, mevcut olan bu iyi ilişkileri yukarıya taşımak arzusunda olduklarını ifade ederek, Macaristan’a davetiniz bizleri memnun etmiştir. Daha önce geldiğim, beğendiğim Macaristan’a yeniden gelebiliriz. Davetinizi değerlendirip bir grup Kayserili ile kardeş şehrimiz Miskolc’u en kısa zamanda ziyaret edeceğiz.
Büyükelçi Kiss, bu yıl Kayseri’ye çok önem vereceğiz, sizlerin desteği ile bir Macar Kültür etkinliği düzenlemek istiyoruz. Macaristan’ın 1000 yıllık kuruluş hikayesini anlatan dans ve tiyatral etkinlikliği Kayserililere sunmak arzusundayız. Şimdiden göstereceğiniz katkılara teşekkür ediyorum dedi. Ziyaretin ardından karşılıklı hediyeler takdim edilerek ziyaret noktalandı.

KTO Ziyareti

Büyükeliçinin üçüncü durağı Kayseri Ticaret Odası (KTO) oldu. Macar heyeti Ticaret Odası Başkan Vekili Celal Hasnalçacı ve Yönetim Kurulu Üyeleri karşıladı. Hasnalçacı konuşmasında ”1,5 Yıl önce Miskolc şehrini ziyaret ettik. Onlar da 2014 yılı eylül ayında Kayseri’ye geldiler. Ticari ilişkilerimizin gelişmesi için gayret sarfediyoruz, bu yıl sonunda rakamların artacağına inanıyorum”dedi.

Büyükelçi ve ona refakat eden Türk Macar İşadamları Deneği Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz ve Bence Batizi Ticaret Odası ile bu yıl içerisinde yeni ticari işbirlikleri ve projeleri hayata geçirmek istediklerini ifade ederek görüş alışverişinde bulundular. Karşılıklı hediyeleşmeden sonra heyet Oda’dan ayrıldı.
Heyetin dördüncü durağı Ak Parti Kayseri İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden oldu. Macaristan ve Türkiye’de iktidardaki partilerin ülkelere sunduğu hizmetler konuşuldu. İşbirliğinin sürdürüleceği temennisiyle heyet Parti Merkezi’nden ayrıldı.

Erciyes Üniversitesi’ne Ziyaret

Büyükelçi ve Fahri Konsolosun beşinci durağı Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Vekil Rektörü Prof.Dr.Hamza Çakır’ı ziyaret etti. Kardeş olan Miskolc ve Erciyes Üniversiteleri arasında eğitim, sanat ve akademik ilişkilerin geliştirilmesi temennisiyle fikir alışverişinde bulunuldu. Karşılıklı hediyeleşmeden sonra ziyaret son buldu.

Talas Belediye Başkanı Dr.Palancıoğlu’na Ziyaret

Altıncı ziyaret olarak, Büyükelçi Gábor Kiss ve Fahri Konsolos Osman Şahbaz Talas Belediye Başkanı Yard.Doç.Dr.Mustafa Palancıoğlu’nu samimi bir ortamda ziyaret etti. Karşılıklı işbirliğini geliştirmek için gayret edileceğine vurgu yapıldı.

Kiss konuşmasında ”Başarılı, çalışkan güven veren Başkan Palancıoğlu’nu Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Başkanlığı döneminden tanıyorum”dedi.
Dr.Palancıoğlu’da” Büyükelçi ile dostluğumuz geçmişe dayanmaktadır. İstanbul Başkonsolosluğu döneminde de bizleri ziyaret etmişlerdi. İki dost ülke arasındaki kadim yakınlığımızı derinleştirmeye gayret ediyoruz” dedi.

Kay – Grup, KAY TV Canlı Yayını Konuğu

Macar heyet Kayseri’deki son ziyaret noktası olarak Kay- Grup Genel Yayın Yönetmeni Veli Altınkaya’nın Kay TV’de canlı yayın konuğu olarak günü sonlandırdı. Akşam uçağı ile İstanbul’a döndü.

772070cookie-checkMacarlar Kayseri’ye Çıkartma Yaptı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.