MACARİSTAN’DAN… AB’de Çek dönemi

Prag Avrupa Birliği başkanlığını devralmaya hazırlanıyor.

Resmen 8 Ocakta başlayacak olan başkanlık dönemi için Prag’da büyük bir tören düzenlenecek.

Çekler, ülke tarihinin en önemli siyasi görevine elbette çok önem veriyorlar.

Avrupa’da Çekler tarafından keşfedilip geliştirilen tarihi bir ürün olan “kesme şeker”den yola çıkarak hazırlanan 36 saniyelik bir televizyon tanıtım filmi, elinde bir kesme şekerle ekrana çıkan tanınmış Çek şahsiyetlerinin AB kamuoyuna mesajlarını içeriyor.

Filmde Chelsea kalecisi Petr Cech, Balerin Darya Klimentova, model Tereza Maxova, kanser araştırmacısı bilim adamı Antonin Holy “Çek başkanlığı AB’ye tat verecek” diyorlar. Aslında hükümet tarafından hazırlatılan reklam filmi, AB’ye karşı olan ve de “Çekler Avrupa Birliğinde bir şeker gibi eriyip yok olacak” diyen Çek cumhurbaşkanı Vaclav Klaus’a da hınzırca bir yanıt sayılıyor.

Altı ay sürecek olan başkanlık döneminin resmi sponsorları da var: Skoda ve Volkswagen, Pilsen biraları, Amerikan şirketi DHL ve Microsoft belli başlı sponsorlar.

Çek Cumhuriyetinin AB dönem başkanlığını üstleneceği altı ayın sloganı: “Engel tanımayan bir Avrupa için!” Prag bu sloganla, hem Doğu Avrupa’nın Batıya entegrasyonunu vurgulamayı amaçlıyor ve hem de Avrupa’da dört temel özgürlüğün; kişilerin, hizmetlerin, malların ve sermayenin serbest dolaşımının önündeki tüm engellerin kaldırılması için mücadele edeceğini, bunu en önemli hedef olarak gördüğünü beyan ediyor.

Avrupa Birliğinde Çek başkanlığı döneminde gündeme gelecek olan bir başka önemli gelişme de, Akdeniz Birliğine benzeyen “Doğu Birliği” projesi. Bu projeye göre Avrupa Birliği, AB’nin doğudaki komşularından ya da Kafkasya ülkelerinden oluşan 6 ülkeye, Akdeniz Ülkeleri birliği projesinde olduğu gibi özel statü tanıyacak.

______________

* Macaristan ve komşularıyla ilgili haberler için: http://www.turkinfo.hu/

1583700cookie-checkMACARİSTAN’DAN… AB’de Çek dönemi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.