MACARİSTAN’DAN… Budapeşte Nabucco zirvesi

Doğalgaz hattı inşaatında zamana karşı yarış…

Zirvede dünkü ikili görüşmeler esnasında beliren ortak görüş Nabucco’da çok zaman kaybedildiği yolunda.

Uzmanlar Orta Asya ülkelerinin projeye ancak, Nabucco’nun arkasında Avrupa Birliği devlet fonlarını olduğunu görürlerse katılacaklarını vurguluyorlar.

Yani Nabucco’ya hala güvenilemiyor.

Nabucco’nun gerçekleşeceği yolunda hala bir kesin bir kanaat birliği oluşmuş değil.

Gözlemciler Nabucco’ya sempatiyle yaklaşan her Orta Asya ülkesinin, Rus nakil hatlarına bağlanma işini riske attığını, bu ülkelerin eğer Nabucco olmazsa, Rusya tarafından da kara listeye alınmaktan ve doğalgazlarını ihraç edememekten korktuklarını tespit ediyorlar.

Budapeşte Nabucco zirvesine, boruhattının batı ucundaki tüketicilerin yanısıra, doğudaki potansiyel üreticiler de katılıyor.

Ilham Aliyev, dün MTI’ye yaptığı açıklamada Azerbaycan’ın durumunun hala yeteri kadar netleşmediğini, Nabucco’nun kendilerinden ne beklediğinin hala tam olarak ortaya çıkmadığını söyledi. Aliyev’e göre, eğer Nabucco’ya Bakü’nün katkısı bekleniyorsa, bu durumda bir an önce Azerbaycan’da yatırımlar yapılmalı, yeni sondajlara başlanmalı. Aliyev, “biraz önce karar verin, bizim doğalgazımız için yeteri kadar müşteri var”, demek ister gibiydi.

Irak hükümeti petrol işleri sorumlusu devlet bakanı Motasam Akram Keek de şunları söyledi: Irak, Türkiye ve Suriye üzerinden Nabucco’ya bağlanmayı prensip olarak kabul ediyor. Ama Nabucco’ya verilecek doğalgazın miktarının ve fiyatının bir an önce belirlenmesi lazım.

______________

* MACARİSTAN İLE İLGİLİ HABERLER İÇİN: www.turkinfo.hu


 

1583710cookie-checkMACARİSTAN’DAN… Budapeşte Nabucco zirvesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.