Maden Kanunundaki değişiklik doğayı tehdit ediyor

Hazırlayan: TEMA Vakfı

Maden Kanunu’nda yapılan değişikliklerin doğal varlıklarımız üzerinde yarattığı baskı ve tahribat toplumda infiala neden oldu. Çanakkale Kaz Dağları’ndan İzmir ve Balıkesir Kozak Yaylası’na, Artvin Cerattepe’den, Antalya Kurşunlu’ya, Samsun Bafra’dan Kırklareli Vize’ye, Balıkesir Havran’dan Kastamonu Hanönü’ne her yerden yükselen patlayıcı, dozer sesleri ormanlarımızı, tarım, mera, SİT alanlarımızı, kıyı şeritlerini, sulak alanları, milli parkları, özel koruma alanlarını tahrip ediyor.

TEMA Vakfı’na son altı ayda ülkenin 95 ayrı noktasından maden arama ve işletme, taşocağı, kumocağı ihbarları yağdı. Ülkemizin en önemli doğa koruma alanlarından olan Kaz Dağları’nda yaşanan sorun ne yazık ki, sadece buzdağının görünen ucu.

TEMA Ne Yaptı ?
Maden Kanunu’ndaki, doğal varlıkların korunması ve geliştirilmesi, toplum sağlığının korunmasıyla ilgili hükümleri etkisiz hale getiren değişiklik girişimi 2003 yılında 57’nci Hükümet tarafından yapıldı. TEMA Vakfı’nın lobi çalışmaları ile üstün kamu yararına aykırılıklar içeren Maden Kanunu’nda değişiklikler öngören tasarının geri çekilmesi sağlandı. Ancak tasarı 59’ncu hükümet tarafından Nisan 2004’te Meclis onayına sunularak yasalaştı.

Ana Muhalefet Partisi Anayasaya aykırılığını öne sürerek Anayasa Mahkemesinde dava açtı. Dava henüz sonuçlanmadı. 21 Haziran 2005 tarihli Madencilik Faaliyetleri için İzin Yönetmeliği’nin yayınlanmasının ardından 02 Ağustos 2005’te TEMA Vakfı bu yönetmelik hakkında Danıştay 8’nci Daire’sinde iptal davası açtı.

Nisan 2007’de Madencilik Faaliyetleri için izin Yönetmeliği’nde değişiklik yapılarak, ruhsat izinleri için idareden gelecek onay süreler yarı yarıya azaltıldı. Bunun üzerine 31 Mayıs 2007 tarihinde Danıştay 8’nci Daire’de TEMA Vakfı tarafından ikinci bir dava daha açıldı. Her iki dava da halen devam ediyor.

Şimdi Ne Olacak ?
Dünyadaki 200 en önemli ekolojik bölgeden biri olan Kazdağları’nda ve en önemli fıstıkçamı üretim bölgesi olan Kozak Yaylası’nda yaşanacak doğa katliamının buzdağının sadece görünen ucu olduğunu ifade eden TEMA Vakfı Genel Müdürü Dr. Uygar Özesmi, “İnsanımızın da doğamızın da Maden Kanunu’na sırtını dayayarak gerçekleştirilen yağmaya, tahribata tahammülü kalmamıştır. TEMA Vakfı’na son altı ayda gelen 95’in üzerinde maden arama-işletme, taş ve kumocağı ihbarları bu konuda toplumsal hareketin
 
başladığını ve şiddetle de devam edeceğini göstermektedir TEMA Vakfı, Temsilcileri ve Gönüllüleri aracılığıyla bu toplumsal hareketlere destek vermekte aynı zamanda da Maden Kanunu ile hukuki mücadelesini Danıştay 8’nci Dairesi’nde 2005 ve 2007 yılında açtığı 2 dava ile sürdürmektedir. Ne Kaz Dağları’nın ne Balıkesir Kozak Yaylası’nın ne de başka bir doğal varlığımızın tahribine toplum olarak müsaade etmeyeceğiz.” dedi.

Maden Yasası İçin Kamuoyunun Sesine Kulak Verin
T.C. Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü Verilerine göre Maden Kanununda 2004 yılında yapılan değişiklikler maden arama ve işletme ruhsatı talebinde patlamaya neden oldu. 2004 yılında 3.984 izin talebinde bulunulurken, 2005’te 15.149, 2006’da 18.208, 30.09.2007 itibariyle de 13.908 izin başvurusu yapıldı. TEMA Vakfı, bu çarpıcı veriler ışığında  hükümetin üstün kamu yararı ve toplumsal uzlaşının sağlanması adına kamuoyundan yükselen sese kulak vermesi gerektiğini değerlendirmektedir. Maden Yasası konu ile ilgili sivil toplum örgütlerinin de görüşleri alınarak yeniden düzenlenmeli, talana izin veren maddeler kaldırılmalı, verilen arama ve işletme izinlerinin iptali için de gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Toplumsal mutabakat şart.

TÜRKİYE ÇÖL OLMASIN! TEMA VAKFI

Ek: TEMA Vakfı’na Ulaşan İhbarlar(Nisan-Eylül 2007)

 
TEMA Vakfı’na Maden Ocaklarının Çevresel Etkisiyle İlgili Bildirimde Bulunulan Yöreler
(Nisan -Eylül 2007)

1. ADAPAZARI, Merkez: Çimento Fabrikası 
2. ANTALYA, Doyran: Taş Ocağı
3. ANTALYA, Elmalı Afşar- Armutlu Köyleri: Taş Ocağı
4. ANTALYA, Kurşunlu: Taş Ocağı
5. ARTVİN, Maden Köyü: Bakır Madeni
6. BARTIN, Amasra Aliobası: Mermer Ocağı
7. BİLECİK, Merkez Taşçılar Köyü: Taş Ocağı (5) 
8. BİLECİK-ADAPAZARI Karayolu Gülümbe Rampaları mevkii: 17 Maden Ocağı  
9. BURDUR, Bucak Gündoğdu Belediyesi: Maden Ocağı 
10. BURSA, Kestel Gözele Köyü: Maden Ocağı
11. ÇANAKKALE – BALIKESİR : Altın Madeni 37 ayrı noktada arama faaliyeti
12. İZMİR, Kozak: Taş Ocağı
13. İZMİR, Kozak: Altın Madeni
14. İZMİR, Kozak: Madra Çayı Kum Ocağı
15. İZMİR, Seferlihisar, Urla, Güzelbahçe: Maden Ocağı
16. KASTAMONU, Tosya: Kil Ocağı  
17. KASTAMONU, Hanönü, Kavak Köyü: Maden Ocağı
18. KIRKLARELİ, Esetçe, Çorlu: Kum Ocağı
19. KIRKLARELİ, Vize Çakıllı: Mermer Ocağı, Taş Ocağı
20. KIRKLARELİ, Vize Çakıllı Pazarlı 
21. KIRKLARELİ, Vize Çakıllı Hasbuğa
22. KIRKLARELİ, Vize Çakıllı Topçuköy
23. KIRKLARELİ, Vize Çakıllı Çüvenli
24. KIRKLARELİ, Vize Çakıllı Düzova Köyü: Kalker Ocağı
25. KIRKLARELİ, Vize Çakıllı Müsellim Köyü
26. KIRKLARELİ, Vize Çakıllı Develi Köyü
27. KIRKLARELİ, Vize Çakıllı
28. KIRKLARELİ, Vize Çakıllı: Çimento Fabrikası
29. KIRKLARELİ, Evrencik: Çimento Fabrikası
30. KIRKLARELİ, Vize Pazarlı Köyü: Kalker Ocağı, Kırma Eleme Tesisi  
31. KOCAELİ, Yuvacık: Taş Ocağı
32. MANİSA, Turgutlu, Çaldağ: Nikel Madeni
33. MUĞLA, Fethiye: Çimento Fabrikası  
34. MUĞLA, Fethiye Esenköy-Yakacık: Taş Ocağı
35. MUĞLA, Merkez: Mermer Madeni
36. NEVŞEHİR, Ürgüp: Kum Ocağı
37. SAKARYA, Akyazı Kuzuluk Beldesi,  Alağaç Köyü: Taş Ocağı
38. SAKARYA, Geyve Sütalan Köyü: Taş Ocağı 
39. SAMSUN, Bafra: Taş Ocağı

_________________

Kaynak: TEMA Vakfı Savunuculuk Bölümü’ne Nisan-Eylül 2007 tarihleri arasında toplam 95 ayrı noktada taş ve kum ocağı, maden arama-işletme faaliyetleri ile ilgili ihbar gelmiştir.

 

1091900cookie-checkMaden Kanunundaki değişiklik doğayı tehdit ediyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.