Malezya’da “Allah” icin temyize gidildi

Malezya’da 3 yıl önce baslayan ve çeşitli kliselerle saldırılarla takip eden bu rahatsızlığın sona erdirilmesi için mahkeme 10 Eylul tarihinde davayı gorüşecek.
Arapçadan gelen ve Tanrının adlarından birisi olan “Allah” Malezya’da Allah’ı işaret etmek için kullanıyor.

Malezya hükümeti “Allah”ın islamdan gelen bir sözcük olması nedeniyle diğer dinlere mensup kişilerin bu sözcüğü kullanmasının müslümanların kafasını karıştıracağını ileri sürüyor.

Diğer yanda Katolik dininin temsilcileri hükümetin bu konudaki tutumuna kesinlikle katılmıyor ve otoritelerinin son yıllarda Allah kullanmını yasaklamasından yıllar önce de Malay dilini konuşan Hristiyanların kitapları İncilde Tanrıdan “Allah” olarak bahsettiklerini ifade ediyorlar.

Yaklaşık 6 yıl önce Malezya Roma Katolik Klisesinin Malay dilindeki yayınlarında “Allah” sözcüğünü kullanmak için açtığı dava sonucu “Allah” kullanılabiliyordu. Ancak Malezya Temyiz Mahkemesi hükümetin 2009 yılında daha düşük bir mahkeme tarafından “Allah” sözcüğünün kullanması için verilmiş bir kararı sorgulamaya hakkı olduğuna karar vererek temyize gidilmesini uygun buldu.

Ülkedeki dini azınlıklar dini vecibelerini yerine getirmek için anayasal haklarını özgürce kullanamadıklarından ve baskı gördüklerinden şikayet ederken hükümet her türlü ayrımcılık iddiasını reddiyor.

1553740cookie-checkMalezya’da “Allah” icin temyize gidildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.