Maslak Kasırları / Perihan Ö. Tüzüner

19. yy. sonunda 170 bin metrekare ormanlığın içine inşa edilen Maslak Kasırları (kasır, Arapça’da köşk anlamına geliyor,) İmparatorluk İstanbul’undan bugüne gelebilmiş önemli yerlerden biri. Üç tane köşk var bahçesinde: Kasr-ı Hümayun, Mabeyn-i Hümayun ve Çadır Köşkü.


Kasr-ı Hümayun, Sultan Abdülmecid’e padişah ünvanının verildiği yer. Tek bir çivi bile bulunmayan ahşap merdivenlerinde Abdülmecid’in el emeği var. Bir dönem, askeri hastane olarak da kullanılmış. Bu nedenle eşyaların büyük bölümü, başta Dolmabahçe olmak üzere diğer saray ve köşklere gönderilmiş. Üst kattaki yemek odasının tül perdeleri ile ceylan derisinden yapılmış sandalyeleri ise yer değiştirmemiş olan eşyalardan. Toplantı salonunun bitişiğinde yaver odası bulunuyor.


Mabeyn-i Hümayun, tek katlı bir yapı. Küçük, sevimli bir seraya açılıyor. Müze kapsamında olan bu serada, nadir bulunan ağaç ve bitkiler yetişiyor. Abdülhamid’in Fransa’dan getirterek kendi elleriyle diktiği kamelya ağaçlarının kışın açan kırmızı, pembe çiçekleri ise seraya ayrı bir güzellik katıyor. Burada limon da yetiştiğinden, Mabeyn-i Hümayun, Limonluk Köşkü olarak da biliniyor. Çadır Köşkü’yle birlikte kafeterya olarak kullanılıyor.
İki katlı, sekizgen bir yapı olan Çadır Köşkü, bugün kafeterya hizmeti veriyor. Alt kattaki büyük salon, kafeteryanın mutfağı. Av sonrası toplanılan bu salonda, ortadaki ocakta kebap yapılırmış. Bu nedenle köşkün ikinci ismi, Kebap Köşkü. Bahçesindeki ve üst katındaki masalarda, sonsuz yeşilliğin arasında huzur buluyorsunuz. Hem geçmişi keşfetmek, hem de doğayla başbaşa kalmak için Maslak Kasırları’nın görülmesi gerekiyor.


Maslak Kasırları, pazartesi ve perşembeleri kapalı. Diğer günler 09.00-18.00 arası ziyarete açık. Otoparkı var. Giriş bileti 2 YTL. (2 Milyon TL.), öğrenci 75 Ykrş. (750 bin TL.). Cuma-cumartesi-pazar indirimli gün, 1 YTL. (1 Milyon TL.). Fotoğraf ücreti 6 YTL. (6 Milyon TL.), video ücreti 9 YTL. (9 Milyon TL.) (0212) 276 10 22. Büyükdere Cad. Maslak Orduevi yanı, Maslak / Sarıyer

677880cookie-checkMaslak Kasırları / Perihan Ö. Tüzüner

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.