‘Mavi Gözlü Dev’i anlatmak kolay değildi…’

14. Londra Türk Film Festivali kapsamında Rio Sineması’nda gösterilen “Mavi Gözlü Dev” adlı filmden sonra, filmin yönetmeni Biket İlhan, seyircilere filmle ilgili bilgi verdi ve yöneltilen soruları yanıtladı.


Georgetown Üniversitesi öğretim üyesi, bağımsız film küratörü Ercüment Akman’ın bir sunuş konuşmasıyla başlayan film gösterimi, çok sayıda Türkiyeli ve İngiliz seyirci tarafından izlendi. Filmin sonunda Akman, yönetmeni sahneye çağırdı.


Mavi Gözlü Dev’in yönetmeni Biket İlhan, Nazım Hikmet filminin geç kalmıs bir fılm olduğunu, tabular ve belki de çeşitli korkular nedeniyle şimdiye kadar Nazım’la ilgili bir film çekilemediğini dile getirdikten sonra, yaşamı böylesine çok yönlü, uluslararası üne sahip, komünist bir şairin biyografik bir filmini çekmenin hiç de kolay olmadığını belirtti.


Aynı sorunları kendisinin de yaşadığını, aslında 2000 yılından beri bu film üzerinde çalıştığını söyleyen İlhan, “Böylesine yüklü bir yaşamın tamamını, bir filmin süresine sığdırmak imkansızdı. Bana getirilen bazı senaryoları bu nedenle reddettim. Sonunda, şairin sadece Bursa Cezaevi yıllarına yoğunlaşmakta karar verdim” dedi.


Bir soru üzerine amacının, Nazım’ın komünist kişiliğinden çok, onun aşklarını, annesi dahil, kadınlarla olan ilişkilerini, cezaevinde başından geçenleri, onu intihara kadar sürükleyen düşüncelerini betimlemek olduğunu belirten İlhan, çekime başlamadan önce, şairin Bursa Cezaevi yıllarıyla ilgili kapsamlı bir araştırma yapıldığını, o dönemi yaşamış ve hala hayatta olan İbrahim Balaban gibi Nazım’ın yakın arkadaşlarına  danışıldığını da ekledi.


Biyografik karakterine rağmen, Mavi Gözlü Dev’in bir kurgu olarak görülmesi gerektiğini söyleyen yönetmen İlhan, “Filmde betimlenen Nazım, benim gözümdeki Nazım’dır. İlerde, başkalarının da başka Nazımlar anlatacağına, anlatması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

818930cookie-check‘Mavi Gözlü Dev’i anlatmak kolay değildi…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.