MEKSİKA’DAN… Çiğnenen insan hakları

Bir kaç soru sormak üzere karakola götürülen gençler ve ardından çocuklarından haber alamayan gözü yaşlı analar. Tanıdık bir durum ama bu sefer olayların geçtiği yer  Küba.

Son beş aydır, Küba’nın başkenti  Havana’da yaş ortalaması 18 olan ve daha önce hiç bir cezai işlem görmemiş yaklaşık 400 genç önce göz altına alınıp, hemen ardından Küba’nın en büyük hapishanesi Combinado del Este’nin rehabilite okullarına yollandı. Havana’nın çeşitli mahallelerinde yaşayan çoğunluğu siyah ve melez olan öğrenci veya işçi gençlerin tek ortak yönü heyecanlı devrimciler olmamaları ve yaşam koşullarının minimum düzeyde oluşu. Toplum düzenine tehdit oluşturdukları gerekçesiyle evlerinden işyerlerinden alınan bu gençlerden aileleri haber alamıyor.

Küba İnsan Hakları Komisyonu’nun (CCDH),  ‘Huzur Operasyonu’ adı verilen  ve gizli polis teşkilatının yürüttüğü operasyonu, sözde suç potansiyeli olan bu gençleri toplum güvenliğini sağlamak için bir önlem olarak toplandığını açıklıyor. CCDH’nin sözcüsü Elizabeth Sanchez , Ocak ayında göz altına alınan masum gençlerden 320sinin sosyal temizlik amacıyla  hapise atıldığını ancak, hapishanenin masum gençleri rehabilite etmekten çok onlara hayatları boyunca silemeyecekleri bir travma yaşattığını söylüyor.

 Havana dışında bulunan ve Küba’nın en iyi korunan hapishanesi Combinado del Este’de bulunan bir çok gence Mart ayında, 1 yıldan 4 yıla kadar ceza verilmişdi. Daha önce hiç bir resmi suçu olmayan bu gençlerin aileleri, çocuklarının ders çalışmamak, işe gitmemek, düzgün giyinmemek, küpe takmak, saçlarına rasta yaptırmak, döviz bulundurmak suçlarıyla içeri alındığını söylüyor. Komşuları, aileleri, akrabaları ve aileleri bu gençlerin masum olduğunda ve yapılanın çok büyük bir adaletsizlik olduğunda hemfikirler.

Fidel Castro,  aykırılıkların veya toplum düzenini bozacak herhangi bir tavır, düşünce veya görüşün özellikle de fakir bölgelerde yaşayan gençleri etkilemeden önce düzeltilmesi gereken birinci iş olduğu açıklamasını yapmıştı. Bu sebeple yaklaşık iki yıldır Küba’nın polisi, eğitimcisi, doktoru, psikoloğu  çeşitli dallarda ve yaşam koşulları çok düşük olan bölgelerde çalışmalar yapıyor. Zaten, ‘Huzur Operasyonu’ da bu projenin bir parçası.

Yetkililerin gençleri başıboşluktan, hırsızlık ve fuhuşdan kurtarmak amacıyla Ceza Yasası’nın 72. maddesinde yer alan sosyalist ahlaka karşı gelmekten göz altına aldıklarını söyledikleri gençlerin 180 tanesi hapishanenin rehabilitasyon merkezinde bulunuyor.

Küba İnsan Hakları Komisyonu’nun yaptığı açıklamada,  19 Mart ve 5 Nisan tarihleri arasında hapishanede çıkan isyanlarda bu gençlerden  5 tanesinin öldüğünü, 30 tanesinin de yaralandığını söyledi. 

1613220cookie-checkMEKSİKA’DAN… Çiğnenen insan hakları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.