MEKSİKA’DAN… Subcomandante’nın dönüşü

Meksika’nin Chiapas bölgesinde 1994 yılından bu yana varlıklarını sürdüren Zapatista gerillalarının lideri Subcomandante Marcos, Haziran ayında verdiği ‘Kırmızı Alarm’ın ardından 4 yıl sonra ilk kez  cumartesi günü yapılan bir Zapatista toplantısını dış dünyaya açtı.

Şimdiye kadar toplantı sonuçlarını Internet kanalıyla basına dağıtan Marcos ilk kez bir Zapatista toplantısına yalnızca gazeteci değil, herhangi bir örgüte bağlı olan ya da olmayan yaşlı, genç, kadın, erkek, konuya ilgi duyan herkesi davet etti.

Chiapas yerlilerinin “Frayba” dediği, bölgenin başkenti San Cristobal’de bulunan Fray (Rahip) Bartolome de las Casas İnsan Hakları Merkezi’nden yardım isteyen Zapatistalar (EZLN), kendilerine ulaşmak isteyen herkesin insan hakları merkezi aracılığıyla kendilerine ulaşabileceğini belirtti.

Gelenlerin hazırlıklı olması amacıyla dağların yağmurlu, yolların bol çamurlu ve bölgenin elektriksiz olduğunu belirten Marcos, böylece  “Baska Bir Kampanya” adını verdikleri hazırlık toplantılarının Temmuz-2006’da yapılacak olan genel seçimlerden önce kendi pozisyonlarını belirlemek amacıyla yapıldığını söyledi. Yıllar sonra ilk kez halka açık bir toplantıda “Utanmaz alçaklar, bize yaptıklarının hesabını verecekler!”  diyen Subcomandante Marcos, hiç bir adayı desteklemediklerini acıkladı.
 
Önceki  açıklamalarında gelecek yılki devlet başkanlığı seçimlerinde solun önde giden adayı Andres Manuel Lopez Obrador’u ”sola ihanet etmekle” suçlaması, Zapatistaların politikaya girmek isteyebilecekleri yorumlarının yapılmasına yol açmıştı, ancak Marcos şu ana kadar kesin bir program sunmadı.
 
“Lopez Obrador belki çalıp çırpmıyor ama çevresindekiler bu konuda ne kadar marifetli ve aç olduklarini gösterdi’ diyerek geçen yıl Obrador’un yakın danısmanlarından birinin gizli kamera çekimleriyle nasıl rüşvet aldıgını hatırlatarak Obrador’u ‘sahte solcu’ olarak niteledi.

Lopez Obrador’un partisi PRD’nin sözcüsü Gerardo Fernandez Norona, “ PRD, EZLN’ye asla ihanet etmemistir. Ayrıca PRD, hiçbir şekilde onlarla polemige girmeyecektir. Sanırım Marcos kafası düsmanının kim olduğu konusunda biraz karışmış” dedi.

Sol kanatta bulunan tüm işçi, ögrenci gruplarıyla seçim öncesinde ilişkiye gireceklerini söyleyen Marcos, pazar günü ise, ülkenin 30dan fazla, sol kanatta yer alan siyasi  organizasyonunun liderleri ve üyeleri ile yaptığı hazırlık toplantılarının ilki olan  ‘Lacandona Ormani Altılı Deklarasyonu” toplantısının  iki oluşumun; ‘Bir Başka Kampanya’ ve EZLN’nin sol örgütlerle ilişkiye girmesinin bir sonucu olduğunu söyleyerek “ Mücadelemizi köylü ve işçi mücadelesiyle birleştirmek istiyoruz.” dedi.

Pazar günü yapılan Altılı Deklarasyonun ilk toplantısında ise, Meksika Sosyalist Halk Partisi, Maya Halk Cephesi, IMSS İşçi Sendikasi, Sosyalist Birlik, Sosyalist İşçi Partisi, Sosyalist Birlik Federasyonu, 1 Mayıs Sendikası, Birleşik Proleter Cephe, Yeni Sosyalist Hareket üyelerinin  yer aldıgı toplantıda gelecek seçimin ülke sorunlarına çözüm getiremeyeceği ve bu sebeple sol kanadın tamamen birleşmesi gerektiği ortak fikrine varıldı.  EZLN ve diğer sol organizasyonların yapacağı 6 toplantıdan sonuncusu 16 Eylül’de yapılacak.
 
Bu arada meraklısı için Chiapas”in sig ormanlarının yolu aşağıdaki adres ve telefonlarla açılıyor:

Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de Las Casas.
Mudur: Blanca Isabel Martínez Bustos.

Adres: Calle Brasil. #14, Barrio Mexicanos, San Cristóbal de Las Casas, Chiapas, México.
Telefon:

(52-55)967-678-3548.    
(52-55)967-678-7395.    
(52-55)967-678-7396.                               
e-posta:  [email protected].

1613240cookie-checkMEKSİKA’DAN… Subcomandante’nın dönüşü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.