Merkel ‘dostça’ ilişki istiyormuş…

Angela Merkel, ”Sorulması gereken soru, Türkiye’ye tam üyelik perspektifi sunabilir miyiz? Bu konuda iki noktayı göz önünde bulundurmalıyız. Birincisi Türkiye AB’ye girmek için şartları yerine getiriyor mu? Türkiye bu konuda bence inanılmaz gelişmeler sağladı” diye konuştu.

Göz önüne alınması gereken diğer noktanın AB’nin bugünkü durumu olduğunu söyleyen Merkel, ”Ekonomik şartları değişik olan Türkiye gibi büyük bir ülkeyi AB’ye entegre edebilir miyiz? Biz AB’ye 10 yeni ülkenin gelmesiyle tabii ki sınırlarımızın sonuna vardık. Dolayısıyla Türkiye’ye tam üyelik vaadi yapılmasını dürüst bulmuyorum” dedi.

SEÇİMLERDE MERKEL ÖNDE

Öte yandan Almanya’da 18 Eylül’de yapılacak seçimler öncesinde, seçmenlerin yaklaşık yarısının kime oy vereceği konusunda kararsız olduğu öne sürüldü.

Almanya’da seçimlere üç hafta kala, kararsız seçmenlerin, sandıktan çıkacak sonucu tahmin etmeyi güçleştirdiğini belirten İngiltere’nin pazar gazetesi The Observer’ın haberine göre, pekçok kişinin Gerhard Schröder hükümetinden bıktığını belirtildi.

Ancak muhalefetteki Hıristiyan Demokratlar’ın lideri Angela Merkel’in, seçmenler tarafından “sıkıcı” bulunduğunu belirten The Observer, “Ülkede genel kanı, her kim seçilirse seçilsin, ekonomik sorunlara çare getirmeyecek” diye yazdı.

Gazetenin haberine göre, yapılan son kamuoyu yoklamalarında Angela Merkel’in partisi yüzde 44’lük oranla hâlâ önde görünüyor. “Ancak seçimin ardından Almanya’da nasıl bir hükümet kurulabileceği henüz açık değil” diye gazete, ZDF televizyonu tarafından yaptırılan bir kamuoyu yoklamasına göre, Merkel’in koalisyon ortağı liberallerin yüzde 7, Schröder’in Sosyal Demokrat Partisi’nin yüzde 30, Yeşiller’in ise yüzde 7 oranında desteğe sahip olduklarını aktardı.

Gerhard Schröder ve Angela Merkel’in politikaları konusunda öne çıkan noktaları ise Observer şöyle özetledi.

“Merkel katma değer vergisini yüzde 16’dan 18’e çıkarmayı ve çalışanların sosyal sigorta masraflarını azaltmayı hedefliyor. Schröder’in vergi politikası ise yılda 250 bin Euro’dan daha fazla kazanan kişilerin vergi dilimini yüzde 42’den 45’e çıkarmak. Merkel, ‘karmaşık ve adaletsiz’ diye nitelediği vergi sistemini değiştirmeyi önerirken Schröder sosyal devlet sisteminde bir değişiklik istemiyor. Merkel’in üniversite öğrencilerinden harç alma talebine karşı, Schröder, ücretsiz üniversite eğitimini savunuyor. Hıristiyan Demokratlar’ın lideri Angela Merkel, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğine karşı çıkarak üyelik yerine ‘imtiyazlı ortaklık’ verilmesini önerirken, Sosyal Demokrat lider ve Başbakan Gerhard Schröder’den Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine tam destek geliyor.”

 

1113320cookie-checkMerkel ‘dostça’ ilişki istiyormuş…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.